Atletski boji na olimpijskem stadionu v Riu so se začeli spektakularno. Almaz Ayana je v prvi končni odločitvi teka na 10 kilometrov krepko izboljšala 23 let star svetovni rekord Kitajke Vang Junšije. Etiopijka je 25 stadionskih krogov pretekla v času 29:17,45 in v najhitrejšem teku v zgodovini na najlepši način začela olimpijske boje.

Sedmi tekmovalni dan 28. iger smo doživeli precejšnje presenečenje. Ne rezultatskega, teh je bilo v minulih dneh dovolj. Kar organizacijskega. Pot do olimpijskega stadiona v predelu Maracana je potekala tako gladko, da je mejilo na znanstveno fantastiko. Verjetno zato, ker smo bili na stadionu dve uri pred začetkom tekmovanj. Pravi šok pa je sledil, ko je novinarje na tribunah stadiona prišel pozdravit kar sam lord Sebastian Coe osebno. Predsednik Mednarodne atletske organizacije je med novinarji popil kavo ter nam zaželel uspešno poročanje.

Žan Rudolf prekratek za polfinale

Od slovenskih atletov je prvi prenovljeno stezo stadiona, ki je bil zgrajen leta 2007 za panameriške igre in na katerem so na teh igrah potekali tudi nogometni dvoboji, preizkusil Žan Rudolf. Ljubljančan je dva kroga pretekel tik po nalivu, dosegel najboljši čas sezone 1:46,93 ter z 21. časom kvalifikacij med 56 tekači končal nastope. Za napredovanje v polfinale bi moral teči 28 stotink sekunde hitreje, česar je bil nedvomno sposoben. »Nisem še pripravljen za konkurenco v svetovnem merilu, medtem ko sem v Evropi blizu najboljšim. Čaka me trdo delo v prihodnosti,« pravi Žan Rudolf.

Atlet ljubljanskega Massa v tej sezoni ni pokazal rezultatskega napredka, ki si ga je nadejal. Odpravil se je na trening v Italijo, kjer večino časa kot vadbeni partner preživi z Bošnjakom Amelom Tuko, vse manj pa sodeluje z dolgoletnim trenerjem Svjetlanom Vujasinom. Najboljši tek v tej sezoni je Rodolf pokazal v Riu de Janeiru, kljub temu pa je zaostal za ciljem po uvrstitvi v polfinale olimpijskih iger.

Pester konec tedna Slovencev

Vrhunec atletskega dogajanja prvega konca tedna bo v noči iz sobote na nedeljo po slovenskem času, ko bo finale teka na 100 metrov. Vse oči bodo uprte v bržčas prvega zvezdnika iger v Riu Usaina Bolta. Jamajčan pravi, da je izvrstno pripravljen predvsem v teku na 200 metrov, medtem ko ga bo na najkrajši razdalji ostro napadel ameriški dvojec Justin Gatlin in Tyson Gay. Bolt si želi, da bi 21. avgusta svoj jubilejni 30. rojstni dan praznoval z novimi tremi zlatimi olimpijskimi kolajnami.

Tudi slovenske atlete čaka pester konec tedna. V noči iz sobote na nedeljo bo imel kvalifikacije skoka ob palici Robert Renner. »Na svoje prve olimpijske igre sem prišel s popotnico kolajne na evropskem prvenstvu. Vem, da sem zelo dobro pripravljen. Kaj bo to prineslo, bomo pa videli. Nadejam si uvrstitve v finale,« napoveduje Robert Renner. V nedeljo bo 42 kilometrov po ulicah Ria s ciljem na Sambadromu pretekla maratonka Daneja Grandovec. Ob progi bo Štajerko bodrila sestra Mojca, ki je zaposlena na slovenskem veleposlaništvu v Brasilii in je prispela na prizorišče stiskat pesti za vzdržljivo sestro. Na slovenski cerkveni praznik bosta v ponedeljek svoje znanje pokazali Sabina Veit in Maja Mihalinec v teku na 200 metrov.