Pametne ure ali športno naravnane zapestnice, ki delujejo kot podaljšek vašega mobilnega telefona na zapestju, so odlična rešitev za vse tehnološko navdušene športnike. Vzemimo za primer tek:

oblečete si ustrezna oblačila, obujete športne copate, mobilni telefon pa pospravite nekam v žep, torbico ali pripnete na roko.

Ravno ko ste osredotočeni na vse kilometre, ki vas še čakajo, se spomnite, da je treba zagnati eno od aplikacij, ki bo beležila aktivnost. To pa pomeni zamudno poseganje po telefonu...

Če imate zapestnico ali pametno uro, lahko omenjeno aplikacijo zaženete dobesedno v nekaj sekundah in se tako nemoteno lotite teka. Ta praktični vidik je po našem mnenju glavni prispevek tovrstne zapestne naprave – seveda poleg tega, da prek nje tudi sicer hitreje in brez nepotrebnih kretenj upravljamo vsebine, ki jih ponuja naš telefon.

Na trgu je že kopica pametnih ur, ki počnejo vse opisano, vendar športne zapestnice, ki so nekakšne manj privlačne različice teh, zasedajo povsem svoj tržni segment. Priljubljeni modeli so recimo fitbit blaze, Microsoftova band 2 ali pa Samsungova fit gear 2, ki smo jo preizkusili mi.

Uporaba

V nasprotju s predhodnim modelom se druga generacija fit gear povezuje z vsakim telefonom z androidom, ki ima operacijski sistem 4.4 KitKat ali novejšega. Predhodnik je namreč deloval zgolj v povezavi z novejšimi Samsungovimi modeli. Podobno kot ta ima tudi fit gear 2 privlačen zaslon super AMOLED, ki je tudi zelo odziven.

Naprava se na zapestju počuti zelo domače in kmalu po tem, ko si jo pripnemo, nanjo tudi hitro pozabimo. Je namreč zelo lahka, silikonski pašček pa skrbi, da je vedno na mestu in ne opleta po nepotrebnem.

Zelo dobrodošla je nadgradnja polnilnika. Prejšnji model je bilo treba neposredno priklopiti na kabel, novi model pa ima priročen magnetni polnilnik, na katerega zapestnico samo prislonimo, da se polnjenje začne.

Avtonomnost

Bistvena novost v primerjavi s predhodnim modelom pa je določena mera avtonomnosti zapestnice. Za nekatere funkcije fit geara 2 namreč sploh ni treba povezati s telefonom. Ima neodvisen operacijski sistem Tizen OS, nekaj prostora za nalaganje glasbe (4 GB) pa tudi vgrajen GPS-vmesnik. S tem, ko zapestnico povežemo z mobilnim telefonom, pa se nabor funkcij zgolj še poveča. Baterija zdrži približno 3 do 4 dni.