Oliver Dragojević in Gibonni: Sreča

Oliver Dragojević, popevkar, rojen v Veli Luki na Korčuli, je star 68 let. Mojster ne povsem patetične dalmatinske popevke, ki vsaj včasih meji na šanson, je svoje prve uspehe prepeval že v šestdesetih (Picaferaj 1967) in se visoko zapisal na lestvicah leta 1974 s popevko Šta če meni Copacabana, potem pa je sledila serija, ki ji še danes ni videti konca (Skalinda, Oprosti mi pape, 2002 godine u Splitu, Galeb i ja, Malinkonija, Vjeruj u ljubav, Nadalina, Cesarica …). Gibonni (Zlatan Stipišić) je mlajši glasbenik, ima 48 let, kariero pa je začel kot pevec pri heavy metal bendih 8. putnik in Divlje jagode. Bolj kot po popevkarskih uspešnicah je znan po koncertih in konceptualnih albumih. Plošča Familija, na kateri je tudi skladba Sreča, je že njegov deseti studijski izdelek – prvi je bil leta 1991 album Sa mnom ili bez mene. Na skupnem albumu Familija je devet skladb, pri katerih sodelujejo Vlatko Stefanovski, Marko Ramljak, Matija Dedić, Manu Katche, Pino Palladino, Steve Stevens … Prva uspešnica Sreča ponuja pop z etno vsebinami in sporočilom: »Više nemam slabosti, ni za ljubav hrabrosti.«

Klapa Šufit: Ne more srce kontra sebe

Če se je pred časom zdelo, da na dalmatinske klape padamo samo v Sloveniji, je današnja lestvica dokaz, da ni tako. Klapa Šufit je bila ustanovljena jeseni leta 1992 na 4. gimnaziji v Splitu. V 24 letih se je v moštvu zamenjalo kakih dvajset članov. Do teh dni je bil njihov največjih uspeh skladba Ne diraj moju ljubav, ki ima na youtube več kot deset milijonov ogledov. Zdaj podobno želijo doseči z novo uspešnico Ne more srce kontra sebe: Teške su riči te,/ da nisi za mene,/ da nikad neču biti tvoj,/ da drugog jubiš cvite moj.

Severina, Goran Karan, Danijela in Giuliano: Manta me ljubav

Naša bila štorija je muzikal, iz katerega je mega uspešnica, ki jo poje kvartet največjih hrvaških popevkarskih zaslužkarjev. Simpatična popevka, ki celo bolj kot na šestdeseta spominja na petdeseta, poje o lepotah Splita: Tu od Dioklecijana/ strilom svojom šempja svit/ Amor, amor, amor, amor/ pa kažu lud je Split. No, ja, ni povsem jasno, kdaj bo muzikal zagledal luč sveta, je pa jasno, da sta ga uglasbila Goran Karan in Neno Ninčević in da bo imela glavno vlogo 44-letna Severina Vučković.

Nina Badrić: Dani i godine

Štiriinštiridesetletna pevka iz Zagreba ima dolgo kariero. Pa naj gre za politiko, v zvezi s katero so jo Srbi obtoževali prijateljevanja z ustaškimi zločinci, ali prijateljske odnose z nekdanjim predsednikom HDZ Ivom Sanaderjem, ki jih je nadgradila s pričanjem v njegovo korist na sodišču. Nina Badrić je imela kopico uspešnic, še najmanj se je izkazala leta 2012, ko se s skladbo Nebo ni uvrstila v finale Evrovizije v Bakuju. Nova uspešnica Dani i godine ima na youtube skoraj tri milijone ogledov: Za nama zatvaram sve,/ vrata i prozore,/ da ova ljubav nikad/ ne pobjegne.

Postolar Tripper: Irska

Hrvaški ska bend, ustanovljen leta 2003, ne ponuja vsebin z Jamajke, ne s Hrvaške. Ljubijo Irsko, pa razumi, kdor more: Letimo za Dublin s Ryan Airom, letimo u bolji sutra jednim smjerom … Parodična pesmica Irska naj bi sicer veljala za himno moderne hrvaške diaspore. Besedilo pa ugotavlja, da je na Irskem boljše pivo, boljše žganje in predvsem redno delo. Hrvaškim ska, reagge, hiphop pankerjem dela trenutno ne manjka. Svoj četrti album Kamo sutra?, s katerega je tudi uspešnica Irska, promovirajo tudi ob slovenski meji.

Mladen Grdović in Klapa Munita: Ostavljam vas moji najdražji

Oseminpetdesetletni pevec iz Zadra se na dalmatinski lestvici pojavlja s popevko Ostavljam vas moji najdražji, ki je letos slavila na Splitskem festivalu. Grdović svoje albume izdaja od leta 1990 in nekateri viri pravijo, da jih je skupaj prodal kar 2,5 milijona. Doslej je najbolj blestel s popevko Oči boje lavande, zdaj pa kaže, da si bo publika počasi zapomnila letošnjo splitsko zmagovalko: Bože dragi budi s njima,/ kada več ne mogu ja, je zapel Grdović, ki je tudi avtor besedila.

Massimo: Ostani tu

Tudi 54-letni Maksim Massimo Savić iz Pulja ni novinec na hrvaški popularni sceni. Iz zgodnjih osemdesetih so recimo njegove novoromantične skladbe s skupino Dorian Gray, ki jo je vodil. Aktualni album 1 dan ljubav naj bi bil njegov natančno dvajseti od leta 1983, z njega pa je tudi uspešnica Ostani tu, ki mu pomaga prodajati poletne koncerte po hrvaški obali. Ostani tu, na trenutak k'o prije,/ da ne postoji vrijeme ni mjesto,/ i zagrli me i poljubi me, poje sumljivo nasmejan Massimo v verjetno najboljši skladbi z današnje lestvice.

Tomislav Bralić, Klapa Intrade in Mladen Grdović: Uzorita

Ko se združita tako prepričljiva pevca, kot sta Bralić in Grdović, ne bi smelo biti dvoma, da govorimo o uspešnici. Tomislav Bralić (1968), sicer nekdanji pevec Klape Intrade, je že nekaj časa osamosvojen, čeprav zbor še vedno uporablja za svoje potrebe, o Grdoviću pa tako ne gre izgubljati besed. Čuteče besedilo o izgubljeni ljubezni, ki letos pretresa plaže ob Jadranu, je zapisal Ante Sikirić: Znam da drugi sad je jubi,/a u mojoj duši zima,/dani su mi sivi, grubi,/duge noći kad je nima.

Klapa Cambi: Slijepi putnik

Klapa iz Kaštela Kamblelovca pri Kašteli svoje bogato vokalno znanje uporablja na različne popularne načine. V skladbi Slijepi putnik se je odločila, da se bo oddaljila od običajnega zborovskega zvoka. Vključili so električne kitare in sintesajzerje in udarili. Rokersko. Ne pretiravajmo, popevkarsko, ampak ostro, kot nekoč recimo Pepel in kri, ko so igrali Naj bo Baby. V besedilu pa spet dekle, ki je odšlo: Snovima neću minjat' adresu,/ ovu večer upalit' ću vatru,/ i čekat u mraku ja na tebe./ Da mi dođeš, bar u snove,/ šta prije.

Doris Dragović in Željko Houdek: Ima nešto u tome

Oktobra bodo v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu začeli predvajati muzikal Pacijenti. Zgodba? Dogaja se v psihiatrični kliniki, kjer duševne bolnike zdravijo z glasbo. Kot najavo za spektakel ponujajo duet, očitno uspešnico, ki jo prepevata 35-letni hrvaški pevec, pianist in profesionalni frizer Željko Houdek ter natančno dvajset let starejša Doris Dragović – tista, ki je leta 1986 s skladbo Željo moja zastopala nekdanjo domovino na evrovizijskem tekmovanju na Norveškem in zasedla 11. mesto.