Slovenska rokometna reprezentanca je danes ponoči pisala zgodovino. Prvič so ji na olimpijskih igrah uspele tri zaporedne zmage, ob tem pa je prvič padla tudi evropska ekipa. S fantastičnim drugim polčasom so odpravili kar aktualne olimpijske podprvake Švede.

Začetek je bil zopet nemiren, Švedi so bili v prvih dvajsetih minutah vedno za gol ali dva pred Slovenci, a naši rokometaši po zaslugi dobre obrambe Skandinavcem niso dovolili, da bi se odlepili. Zaključne minute prvega polčasa so pripadle Sloveniji, najprej je spet izjemni Blaž Janc (5 golov) Slovenijo popeljal v vodstvo, Švedi so še enkrat izenačili, kapetan Zorman pa je z golom v zadnji sekundi postavil izid prvega polčasa (14:13).

Delni izid 8:2 za lahko zmago in napredovanje

Očitno je gol v samem zaključku vzel zalet Švedom, ki so na začetku prvega polčasa delovali izgubljeno, slovenska reprezentanca pa je spet izkoristila aduta, ki jo krasi pod vodstvom Veselina Vujovića - granitno obrambo. Švedi so bili nemočni tudi na drugi strani, kjer sta jih hitra Janc in Razgor prebijala po krilih in v 48. minuti je imela Slovenija po delnem izidu 8:2 kar osem golov naskoka.

Vrata v četrtfinale so bila na stežaj odprta, rokometaši pa ponujene priložnosti niso izpustili iz rok. Tekmo so varno pripeljali do konca, tudi ob bučni podpori številčnih slovenskih navijačev v Braziliji.

»Hvala navijačem, ki nas bodrijo v dvorani, saj nam dajejo dodaten veter v hrbet. Naš cilj je, da smo tekmo za tekmo boljši in to nam je znova uspelo, saj smo pokazali pravi karakter in dvoboj mirno pripeljali do konca. Od kvalifikacij v Malmöju se v naši ekipi vse stopnjuje, vsaka zmaga nam da dodatno energijo in samozavest, vzdušje je fenomenalno in upam, da bo tako tudi naprej. Verjetno bo prišel tudi kak slabši dan, a to nas ne sme vreči iz tira, niti navijačev. Ostati moramo zbrani in še naprej kazati, kdo je gospodar na igrišču," je bil uvrstitve v četrtfinale vesel kapetan Uroš Zorman.

Blaž Janc spet najboljši strelec, Brazilci šokirali še Nemce

Najboljši strelec tekme je bil Šved Tollbring, slovenski reprezentanti pa so si zadetke enakomerno porazdelili. Najboljša strelca sta bila Janc in Simon Razgor s po petimi zadetki. Slovenija je prva reprezentanca, ki ima že zagotovljeno pot v četrtfinale, ob Francozih pa tudi edina, ki še ni doživela poraza.

Rokometaše naslednji preizkus čaka že jutri, ko jih ob 14.30 čaka še trši oreh - nasproti jim bo stala reprezentanca Nemčije, s katero Slovenci nimajo najboljših izkušenj.

Reprezentanca Brazilije je po Poljakih šokirala še favorizirane Nemce. Evropski prvaki so še 15 minut pred koncem vodili s tremi zadetki prednosti, nato pa so se domačini razleteli po igrišču, Fabio Chiuffa pa je s tremi zadetki potrdil njihovo zmago. Poljaki so po dveh porazih jezo znesli nad Egiptom (33:25), tako da edina reprezentanca v skupini B brez zmage nekoliko presenetljivo ostaja Švedska.

V skupini A sta Tunizija in Katar remizirala, Francozi z Argentino niso imeli težav, Hrvati pa so v izenačenem srečanju uspeli premagati Dance. Na zadnjih dveh mestih, ki ne peljeta v četrtfinale, sta pričakovano Argentina in Tunizija.