Lepo se je sredi olimpijskega dogajanja družiti s športniki, ki so polni energije. To so v teh dneh slovenski atleti, ki bodo olimpijske nastope začeli danes, ko bo šel prvi v boj kvalifikacij teka na 800 metrov Žan Rudolf. Z atleti smo se včeraj srečali v mešani coni olimpijske vasi, vsaj s tistimi, ki so v Rio de Janeiro že prispeli iz vadbene baze v Sao Paulu.

»Imeli smo fantastične pogoje, aklimatizacijski kamp se je izkazal za pravilno izbiro. Stadion je bil blizu nastanitvenega centra, imeli pa smo tudi vse potrebno udobje, da smo se lahko dobro pripravili na olimpijski nastop,« je povedal vodja slovenske olimpijske reprezentance Vladimir Kevo. »Ozračje v reprezentanci je dobro. To me najbolj veseli. Lepo je tudi spremljati osvajanje kolajn slovenskih športnikov. Za zdaj je vse v najlepšem redu. Malce se bojim prometnih zastojev, a upam, da bo promet iz medijske vasi do atletskega stadiona potekal brez težav,« je sklenil Kevo.

Svjetlan Vujasin še ni povsem prebolel dejstva, da v Riu zaradi poškodbe ne bo nastopila Maruša Mišmaš. Osredotočen je na nastop Rudolfa, ki bo tekmoval v skupini z nosilcem zastave Bosne in Hercegovine na otvoritveni slovesnosti in vadbenim partnerjem Amelom Tuko. »Trener mi je povedal, v kateri skupini tekmujem. Verjamem, da mi bo Tuka povedal, kakšno taktiko pripravlja. Naredil bom vse, da se uvrstim v polfinale,« je povedal Žan Rudolf ter se v nadaljevanju raje posvetil pogovoru o odzivih po nogometnem derbiju med Mariborom in Olimpijo. Kot goreč privrženec ljubljanskega kluba je dvoboj spremljal na spletu. »Prvi polčas sem bil zelo živčen. V drugem nam je šlo bolje. Potrebujemo še kakšno okrepitev na sredini igrišča in boljšo obrambo,« nogometnemu klubu Olimpija iz oddaljenega Ria sporoča Žan Rudolf.

»Če sem najbolje pripravljen v karieri? Tega vam ne morem potrditi, saj se nikoli ne znam natančno oceniti. Vso sezono smo se zavedali, da nas v Riu de Janeiru čaka vrhunec štiriletnega obdobja, in upam, da so bile priprave na nastop uspešne. Počutim se dobro in sem pripravljen za boj,« napoveduje Luka Janežič, ki si je ob olimpijskem debiju postavil visoke cilje. Želi se namreč prebiti med polfinaliste teka na 400 metrov.

Sabina Veit je sprva malce obžalovala, ker tekmuje na svojih drugih olimpijskih igrah, saj sta jo do nastopa v Londonu ločili dve stotinki. »Osem let po olimpijskem debiju v Pekingu se počutim precej bolj izkušeno. Največje tekmovanje na svetu mi ne pomeni več prevelike evforije. Upam, da bom na tekmi pokazala, da sem hitra,« si želi sprinterka na 200 metrov Sabina Veit.

Na druženju s predstavniki medijev so bili še skakalec ob palici Robert Renner, maratonka Daneja Grandovec, maratonec Anton Kosmač, ki se edini izmed slovenskih atletov ni udeležil priprav v Sao Paulu, ter tudi nepogrešljivi fizioterapevt Khalid Nasif. Manjkala je sprinterka Maja Mihalinec, ki je imela obveznosti s trenerjem Srđanom Đorđevićem. »Z izjemo enega so atleti zdravi. O imenih ne bi govoril, saj ne želimo ničesar obešati na velik zvon,« je pojasnil Khalid Nasif. Iz Sao Paula bodo v olimpijsko vas v teh dneh prispeli še zadnji atleti, in sicer skakalka v višino Maruša Černjul, metalka kopja Martina Ratej in skakalka ob palici Tina Šutej.

V atletski družbi je bil včeraj tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je imel potrpežljivo v rokah mobilni telefon. Čakal je, da mu je izrekel čestitko predsednik vlade Miro Cerar. Ko je prejel čestitke, je priznal, da je malce utrujen, saj si je dal duška po osvojitvi srebrne olimpijske kolajne.