S parkirišča tipa parkiraj in se naprej pelji z avtobusom (P + R) na Dolgem mostu se bo predvidoma prihodnje leto mogoče v središče mesta odpeljati tudi z vlakom. V direkciji za infrastrukturo so napovedali, da naj bi bila do sredine prihodnjega leta končana gradnja povsem novega železniškega postajališča na Dolgem mostu.

»Glede na predvideni načrt bo razpis za izbiro izvajalca objavljen predvidoma v septembru ali oktobru, kar pomeni, da bi lahko bila pogodba podpisana predvidoma v novembru,« so pojasnili v direkciji, kjer so dodali, da je bil izvedbeni načrt za gradnjo železniškega postajališča na Dolgem mostu izdelan januarja letos. Prve ocene kažejo, da bo gradnja postajališča brez davka na dodano vrednost stala približno 860.000 evrov.

S parkirišča P + R v mesto tudi z vlakom

Ureditev železniške postaje v neposredni bližini parkirišča tipa parkiraj in se naprej pelji z avtobusom bo za uporabnike parkirišča dobra pridobitev, saj bodo poleg mestnih avtobusov v središče Ljubljane prišli tudi z vlakom. Ti razdajo med Dolgim mostom in središčem mesta premagajo bistveno hitreje kot mestni zelenci.

Velja spomniti, da je bila ureditev železniške postaje na Dolgem mostu ena od 34 točk, ki sta jih Mestna občina Ljubljana in vlada maja letos opredelili kot najbolj pereče ljubljanske probleme, ki potrebujejo rešitev. V dogovoru sta se občina in vlada dogovorili tudi o delitvi stroškov urejanja postajališča, in sicer naj bi večino stroškov pokrila država, 200.000 evrov pa občina.

V dogovoru sta občina in vlada kot pomembno točko izpostavili tudi ureditev železniškega postajališča v Črnučah, ki naj bi se prav tako nahajalo v neposredni bližini načrtovanega parkirišča P + R. To postajališče naj bi po prvih ocenah stalo 1,6 milijona evrov, njegova gradnja pa je predvidena v proračunskem obdobju 2017/2018 oziroma vzporedno z občinskim projektom urejanja črnuškega parkirišča P + R.

Uredili bodo sedanja postajališča

V direkciji za infrastrukturo napovedujejo, da bodo v drugi polovici prihodnjega leta sedanja železniška postajališča v Ljubljani končno opremljena s tipskimi nadstrešnicami in drugo opremo. Gre za postajališča v Mednem, Brinju, Tivoliju, Vodmatu in Ježici. V direkciji pričakujejo, da bodo septembra ali oktobra letos objavili tudi razpis, s katerim bodo poiskali izvajalca, ki bo ustrezno opremil našteta postajališča. Če ne bo revizijskih zahtevkov, bi tudi s tem izvajalcem pogodbo podpisali novembra letos, on pa bi se nato postopoma loteval urejanja posameznih postajališč.

Vrstni red opremljanja postajališč še ni določen, so priznali v direkciji za infrastrukturo. Omenili pa so, da čeprav gre za tipske nadstrešnice, te na vseh postajališčih ne bodo povsem enake, ker jih bodo prilagodili pogojem umeščanja in frekvenci potnikov na posameznem postajališču. Okvirna cena urejanja postajališča bo od 25.000 do 35.000 evrov brez davka na dodano vrednost, cena pa vključuje postavitev nadstreškov ter priklope električnih instalacij in opreme, ne pa informacijske in urbane opreme.