Mokre ceste, več kot 20-odstotni naklon na vzponu in slabih 55 kilometrov bitke s časom je bil recept za spektakel na kronometru v Riu. Fabian Cancellara je z izjemnim prikazom moči osvojil še svoje drugo olimpijsko zlato v vožnji na čas, družbo na odru za zmagovalce sta mu delala še Tom Dumoulin in Chris Froome. Primož Roglič je z desetim mestom še enkrat dokazal, da sodi med vrhunske kronometriste.

Kronometer v Riu sta zaznamovala dež in močan veter na začetku, ki sta vse možnosti za dober uspeh odvzela kolesarjem z začetka štartne liste. Le nekaj minut pred štartom Primoža Rogliča pa je dež ponehal in v drugi polovici se je tudi slovenski adut vozil po skoraj povsem suhi cesti.

Roglič izgubljal na spustih, a zaključil v deseterici

Na progi je deloval suvereno, vzponi mu niso povzročali težav, v hitrem spustu na širokih cestah pa je proti specialistom v tej disciplini izgubil nekaj časa. A je edini Slovenec na štartni listi vseeno s progo opravil nad pričakovanji, vseh 54,6 kilometrov je vozil v podobnem ritmu in na koncu je njegov čas zadoščal za deseto mesto. To je ponovitev najboljšega slovenskega rezultata v kronometrih na olimpijskih igrah, ki ga je pred štirimi leti v Londonu dosegel Jani Brajkovič. Roglič je vožnjo na čas začel trenirati šele na začetku letošnje sezone in če bo imel v prihodnjih letih pravo podporo ekipe pri treningu discipline, ki za vrhunski rezultat zahteva specialista, bo čez štiri leta v Tokiu zagotovo med kandidati za medalje.

Na koncu smo spremljali napet boj za medalje, zmagovalec pa je bil znan že nekaj kilometrov pred ciljem. Fabian Cancellara je namreč na najbrž zadnji dirki v svoji karieri pokazal še eno dominantno predstavo, s kakršnimi si je priboril vzdevek »Spartak«. Boljši konec kariere kot je zlata olimpijska medalja bi si 35-letni Švicar težko predstavljal, če se bo seveda odločil za ta korak že po nastopih v Riu.

V drami za bron Froome za las pred Castroviejom

Najbližje mu je prišel glavni favorit za zlato medaljo Tom Dumoulin, ki je bil v drugem delu proge najhitrejši, a mu je počasen začetek najbrž odnesel zlato medaljo. Na koncu je za Cancellaro zaostal za slabih 50 sekund.

Drama se je odvijala tudi v boju za bron, tretje mesto na odru za zmagovalce je dolgo časa zasedal Španec Jonathan Castroviejo, a ga je prehitel prav zadnji kolesar na progi - Chris Froome.

Tudi Britanec, ki očitno ni več v šampionski formi s Toura, je pravi ritem ujel šele v drugem delu, na koncu pa je Castrovieja prehitel le za štiri sekunde. Bronasta medalja je tako obliž na razočaranje s cestne dirke, kjer si je močna britanska reprezentanca prav tako obetala odličje.