Na oddelku za ortopedijo v UKC Maribor so prvi v Sloveniji opravili minimalno invazivno zatrditev sakro-iliakalnega sklepa s posebnimi, trikotno oblikovanimi titanovimi vsadki. Operacija je potekala po načrtu, bolnica se je po posegu dobro počutila in je drugi dan po operaciji že zapustila bolnišnico.

V svetu tovrstne operacije opravljajo že sedem let, v večjem številu od lani, ko so začeli za trditev sklepa uporabljati posebne titanove vsadke, je razložil specialist ortopedske kirurgije doc. dr. Gregor Rečnik, ki je s kolegom dr. Milkom Milčičem in dr. Federicom Vallijem z Ortopedskega inštituta Galleazzi v Milanu, kjer so doslej opravili 25 tovrstnih posegov, ter ob predoperativni pomoči radiologa doc. dr. Marka Jevška opravil poseg. Do danes so predvsem v ZDA in Evropi opravili okoli 20.000 takih operacij. Dr. Rečnik, pionir te metode pri nas, si je izvedbo ogledal pri kolegih na Dunaju in v Stockholmu.

Z operacijo so pri bolnici odpravili bolečine v križu, ki so bile povezane z disfunkcijo sakro-iliakalnega sklepa (SIS) v medenici.

Prednosti novega pristopa

»Sprva nismo vedeli, da ta patologija na medenici lahko boli. Potem smo začeli patologijo SIS operirati z velikim odprtim posegom, ki pa je bolniku prinesel veliko trdovratnih pooperativnih bolečin, povezan pa je tudi s pomembno poškodbo mehkih tkiv in precejšnjo izgubo krvi,« je povedal Rečnik. Zaradi vsega tega se je odprta operacija le redko izvajala, problem zatrditve SIS pa je bil s kirurškega vidika zanemarjen. Pred leti so zato v svetu začeli razvijati metode manj invazivnega dostopa do sklepa, pospešek pa je dal tudi razvoj različnih titanovih vsadkov, s katerimi danes fiksirajo sklep, saj ti zagotavljajo ustrezno nosilnost, upogibno trdnost in zdržijo pritiske, ki jih nosi hrbtenica. Vsadki v sklepu ostanejo in jih sčasoma preraste kost, s čimer pride tudi do zatrditve sklepa. Nov način – minimalno invazivna zatrditev SIS – odpravlja praktično vse pomanjkljivosti odprtega posega in ponuja bolnikom pomembno alternativo v pristopu do zdravljenja bolečin, povezanih s SIS, pojasnjujejo v UKC Maribor.

V svetu je teh posegov vse več, v UKC Maribor pa načrtujejo, da bi jih opravili približno 20 na leto. »Ni pa to rešitev za vse težave s tem sklepom,« opozarja ortoped.

Še leta po operaciji brez težav

Vzrok za bolečine v križu je v kar 75 odstotkih hrbtenica: lahko gre za okvaro medvretenčne ploščice ali malih sklepov v hrbtenici. V skoraj 20 odstotkih je bolečina povezana s spremembami v sakro-iliakalnem sklepu. Te spremembe so lahko posledica poškodbe, poroda, zatrditve ledvene hrbtenice ali pa se pojavijo v sklopu vnetnega procesa. Da bi lahko bil vzrok sklep, lahko pomislijo že po tem, kako bolnik opisuje bolečine. »Bolniki težko stojijo na mestu, boleti jih začne tudi po desetih metrih hoje. Bolečino občutijo v spodnjem delu križa, v ritnici, in poteka po nogi navzdol. Značilno je tudi, da na strani, kjer jih boli, ne morejo spati in rečejo, da jih boli kolk,« razloži ortoped.

Ob tovrstnih bolečinah morajo najprej s preiskavami izključiti spremembe na hrbtenici. Nato sledi usmerjen in natančen klinični pregled sklepa. Dokončno diagnozo postavijo s pomočjo posebne preiskave, ko pod rentgenom v sklep s tanko iglo v lokalni anesteziji vbrizgajo kontrastno sredstvo in nato ocenjujejo odgovor tkiva na to zdravilo.

Vendar je operacija zadnja na vrsti. Bolečine, ki nastajajo pri tej patologiji sklepa, najprej zdravijo s fizioterapijo, masažami, zdravili proti bolečinam in lokalnimi injekcijami, bolniku svetujejo spremembo življenjskega sloga. Kadar nič od tega ne učinkuje, pride v poštev operativna zatrditev SIS.

Gregor Rečnik pravi, da sedanji rezultati kažejo, da so bolniki še tri leta po operaciji brez težav, kar pomeni dolgoročno rešitev problema. V strokovni literaturi ni zasledil podatka, da bi se vsadek zlomil, lahko pa se razmaje. Za poseg niso primerni bolniki s hudo osteoporozo in tisti, ki ne morejo sodelovati pri zdravljenju. Mesec dni po operaciji morajo namreč sklep razbremenjevati, kar pomeni, da morajo pri hoji uporabljati bergle. Po dveh, treh mesecih pa sklep prenese vse obremenitve.