Komaj 21-letna svetlolaska, ki na svetovni teniški lestvici zaseda sicer zelo solidno 20. mesto, je do bržkone največje in najodmevnejše zmage v svoji karieri prišla veliko lažje od pričakovanj. Trinajst let starejšo tekmico je odpravila po vsega uri in 12 minutah, pri tem pa povsem zasenčila zmagovalko 22 naslovov na turnirjih za grand slam.

Williamsova, ki je pred tem s starejšo sestro Venus izpadla tudi v konkurenci dvojic, tako v Riu ne bo branila olimpijskih naslovov v posamični konkurenci in v dvojicah, ki ju je osvojila v britanski prestolnici pred štirimi.

»Igranje proti Sereni je bila ena od mojih velikih želja. Da mi jo je uspelo premagati..., mislim, da o tem niti sanjala nisem,« po dvoboju navdušenja ni skrivala Svitolina in pristavila: »Občutek je nerealen. Nisem pričakovala zmage, prav tako pa sem si ves čas skušala dopovedati, naj ne pričakujem, da bo Serena delala napake. A vsilila sem ji svoj ritem igre, bila sem zbrana, sproščena in skušala čim bolje servirati in vračati udarce, še zlasti v drugem nizu, ko je šlo bolj na tesno.« Ukrajinko v naslednjem krogu čaka obračun z dvakratno zmagovalko Wimbledona, Čehinjo Petro Kvitovo, ki je s 4:6, 6:4, 6:4 premagala Rusinjo Jekaterino Makarovo.

»Seveda sem razočarana, a tako je v športu, boljša igralka je zmagala in napredovala. Upam, da bom kmalu dobila priložnost za povratni obračun,« pa je povedala Williamsova, ki je med dvobojem imela kar nekaj težav z bolečinami v rami.