To je odlična poletna jed. Lahko jo sicer pripravite tudi jeseni ali spomladi, a ker so bučke in češnjevi paradižniki najboljši prav poleti, jo je najbolje pripraviti takrat.

Omaka, ki jo mehki njoki vpijejo, je božanska. Sladek sok, ki ga spustijo zmehčani paradižniki, in kakovostno olivno olje pa še mehke tanke rezinice bučke – preprosto čudovito. Potrebujete le še malo soli in popra in jed je pripravljena. Čeprav je ta jed že sama po sebi odlična, pa ji lahko dodate drobtinov posip, ki božansko diši in jed resnično izpopolni.

Njoke lahko kupite, lahko pa jih pripravite tudi doma. Za pripravo krompirjevih njokov potrebujete 400 g krompirja, 10 g masla, 1/4 žličke soli, 1 jajce, 90 g moke, 30 g pšeničnega zdroba.

Krompir olupite in narežite na približno enako velike kose ter ga približno 15 minut kuhajte v vreli soljeni vodi. Kuhan krompir odcedite in ga pustite stati pet minut, da odvečna voda izpari. Krompirju dodajte maslo in ga pretlačite. Pustite, da se ohladi. Ohlajenemu pireju dodajte jajce, moko in zdrob ter pregnetite, da dobite čvrsto testo. Testo razdelite na štiri dele in iz vsakega oblikujte dolg svaljek. Vsak svaljek narežite na enako velike njoke. V vrelo in soljeno vodo previdno prenesite njoke in kuhajte le nekaj minut oziroma toliko časa, da priplavajo na vrh, kajti takrat so kuhani.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 paket njokov (500 g)

1 zelena bučka

2 veliki žlici drobtin (ali 1 kos sesekljanega starega kruha)

2 stroka česna

1 šopek svežega peteršilja

sol

poper

olivno olje

1 večja pest češnjevih paradižnikov

PRIPRAVA

Bučko naribajte na rezinice, češnjeve paradižnike pa narežite na polovičke.

Česen naribajte, peteršilj pa sesekljajte. V veliki ponvi segrejte žlico olja, potem pa nanj stresite drobtine, nariban česen, peteršilj, malo soli in popra ter prepražite, da drobtine postanejo zlate barve.

Drobtine iz ponve stresite v skodelico in prihranite za kasneje, ponev pa postavite nazaj na štedilnik.

V ponev zlijte novo žlico olja in na segretem zmehčajte bučke. Bučke vmes malo posolite. Popečene bučke prenesite na krožnik in prihranite za kasneje.

V ponev ponovno dajte žlico olja, na segretega stresite paradižnike in jih segrevajte, da se zmehčajo ter spustijo nekaj svojega sladkega soka.

Njoke skuhajte v vreli soljeni vodi. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površje. Ko se paradižniki zmehčajo, v ponev stresite bučke in na hitro premešajte, potem pa v ponev stresite še kuhane njoke. Naj z njoki v ponev kapnejo še tri žlice vode, v kateri so se kuhali. Zelenjavo z njoki premešajte, dodajte še žlico olja in pokusite – lahko še malo popoprate ali dosolite, če je treba.

Na njoke razporedite drobtinov posip in jih takoj postrezite.