Tenis ima v Riu de Janeiru čast, da so igrišča na začetku olimpijskega parka, kjer se bohotijo številni novi objekti. Teniški igralci in igralke so eni največjih zvezdnikov iger, med njimi pa se je v zadnjem hipu znašla tudi Polona Hercog, slovenska olimpijka številka 60. Številne odpovedi zaradi bojazni pred virusom ziko so ji omogočile drugi zaporedni olimpijski nastop, ki se je včeraj končal po treh urah. Mimogrede: prvih pet poročevalskih dni v medijski vasi ni bilo opaziti nobenega komarja, včeraj pa so imeli nepridipravi pravo invazijo, s katero so poskrbeli za to, da slabo pobeljene stene v blokovskem naselju niso več deviške.

Pri Poloni Hercog se je izkazalo zlato olimpijsko pravilo, ki se glasi: brez norme, brez forme. Štajerka je bila na olimpijskem turnirju tri ure. Za dve uri so zaradi močnega vetra prestavili dvoboj proti Monici Puig, ki je v nadaljevanju v eni uri s 6:3 in 6:2 ugnala najboljšo slovensko igralko.

Tokić junak prvega dne

Medtem ko slovenskim športnikom prvi dan iger ni šlo po načrtih, je nasmešek številni slovenski športno-politični in navijaški delegaciji pričaral namiznoteniški igralec Bojan Tokić. V paviljonu Riocentro, ki stoji v bližini olimpijske vasi in tiskovnega središča, je s 4:1 nadigral Nošada Alamijana. Iranec je pokazal, da eksotov v namiznem tenisu že dolgo ni več, saj je navdušil z raznovrstno igro, s katero je izkušenemu slovenskemu olimpijcu vzel en niz. »Težak začetek. Bil sem zelo nervozen. Odvalil se mi je velik kamen od srca. Hvala za številno podporo s tribun,« je odgovarjal Bojan Tokić, medtem ko ga je dopinška kontrolorka vlekla za rokav, da mora hitro opraviti malo potrebo.

Včeraj se je Tokić pomeril s poljskim Kitajcem Zengyijem Wangom, s katerim je pred tem izgubil tri medsebojne dvoboje, dobil pa le enega. Včeraj je bil boljši Tokić, ki je zmagal s 4:2 (-9, 9, 6, -9, 5, 3).

Živa Dvoršak kot v Londonu

Najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak je v Braziliji doživljala podobno zgodbo kot pred štirimi leti v Londonu, kjer je finale najboljše osmerice z zračno puško zgrešila za en krog. Tokrat je bila od finala oddaljena 1,2 kroga. Ljubljančanka je bila po polovici strelov v strelskem središču Deodoro odlično na poti, saj je bila z 208,8 zadetega kroga četrta. A že naslednja dva poskusa, ko je zadela dve izmed treh desetic, sta jo potisnila močno nazaj po lestvici. Nadaljevala je sicer bolje, bila v igri za finale do predzadnjega strela, ko ji je tretja devetica preprečila sanje in je z rezultatom 414,7 točke olimpijski nastop končala na 17. mestu.

»Jasno, da sem si želela boljši izkupiček, ampak sem vseeno zelo zadovoljna. Na treningih mi je šlo slabše. Zelo dobro sem začela, pomembno zame pa je, da po 21. in 22. strelu nisem razpadla. Z veseljem pričakujem malokalibrsko preizkušnjo,« je povedala diplomirana matematičarka Živa Dvoršak.

Razočarani Damir Dugonjić

Eden najbolj razočaranih Slovencev v olimpijski reprezentanci prvega konca tedna je bil Damir Dugonjić. Korošec se v svoji paradni disciplini na 100 m prsno ni uvrstil niti v polfinale in olimpijske sanje končal že s prvim nastopom. Z zanj skromnim časom 1:00,41 je za skoraj tri sekunde zaostal za najhitrejšim Adamom Peatyjem, ki je že v predtekmovanju izboljšal svetovni rekord (57,55). »Seveda sem razočaran, a ni konec sveta. Precej slabše sem se počutil pred štirimi leti v Londonu, kjer sem imel višje apetite,« je ocenil 28-letni Korošec Damir Dugonjić, ki se je v pripravi na čim boljši nastop v Riu de Janeiru iz ZDA preselil v Slovenijo. A se bo po Riu vrnil v ZDA, kamor se bo preselil z nosečo ženo. Dugonjićeva olimpijska prihodnost je povezana tudi z odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja, ali bo v olimpijsko druščino sprejeta disciplina na 50 m prsno.