Potem ko si je nove poslovno-proizvodne prostore na območju nekdanjega Tama uredila gazela Orodjarstvo Imenšek, se bo v osem tisoč kvadratnih metrov velike proizvodne prostore preselila še gazela Florjančič tisk iz Miklavža na Dravskem polju, ki je bila za dravsko-pomursko gazelo prepoznana lansko leto.

Podjetje, ki je lansko leto ustvarilo skoraj deset milijonov evrov celotnih prihodkov, kar je bila 20-odstotna rast glede na leto 2014, si za letos obeta podobne dohodke kot lani, ponovno občutnejšo rast pa v letu 2017 po selitvi v Maribor v bistveno večje prostore od sedanjih. Selitev bodo po načrtih začeli septembra in predvidoma proizvodnjo v celoti zagnali do konca leta.

»Dela imamo poleti veliko. Že tradicionalno je v tem času povečan obseg naročil tudi zaradi Frankfurtskega knjižnega sejma, selitev pa nam je dinamiko vseh dejavnosti še povečala,« pojasnjuje Rok Florjančič, ki skupaj z bratom Nacem od očeta že prevzemata vodstvene naloge.

Odlično posluje tudi ljutomerski Cleangrad, ki je bil kandidat za regijsko gazelo v letu 2014. Tega leta so ustvarili 5,5 milijona evrov celotnih prihodkov, ki pa so lani poskočili na kar 7,5 milijona evrov, kar je 36-odstotna rast, temu primerno pa se je povečalo tudi število zaposlenih, saj so lani zaposlovali 76 ljudi, leta 2014 pa 59.

Doma težave

Podjetje, ki se ukvarja s projektiranjem in postavljanjem čistih prostorov, 80 odstotkov prometa pa ustvari s sodelovanjem s farmacevtsko industrijo, naj bi konec letošnjega leta po besedah Jerneja Zupančiča, direktorja podjetja, ustvarilo najmanj 8,5 milijona evrov in zaposlovalo 100 sodelavcev.

Rast prihodkov je posledica novih projektov tako z dosedanjimi partnerji kot z novimi kupci, kot sta belgijski podjetji Janssen Pharmaceutical in Mithra ter avstrijska Octapharma. V Sloveniji imajo malo projektov, pa še ti se velikokrat zapletajo, kot se na primer na UKC Ljubljana na patologiji, kjer so podizvajalec Kolektor Kolinga in imajo z njim vrsto težav.

Podjetje je letos v okviru pomurskega zakona pridobilo 200.000 evrov nepovratnega denarja in ga bodo skupaj s še 50.000 lastnih sredstev vložili v nove stroje in opremo, saj razvijajo nove profile, s katerimi bodo razširili ponudbo izdelkov in izboljšali obstoječi sistem. V razvoj in izobraževanje zaposlenih pa bodo vložili 80.000 evrov.

Iščejo monterje in inženirje

Kadrovanje jim vzame izjemno veliko energije, saj naj bi samo letos število zaposlenih v primerjavi z minulim letom povečali za četrtino. »Vedno težje dobimo dobre sodelavce, ki bi znali vsaj en tuji jezik. Trenutno iščejo monterje s končano srednješolsko izobrazbo katerekoli tehnične smeri. Ker pri nas zanimanja očitno ni, imamo zaposlenih sedem sodelavcev iz Srbije. Zaman že dalj časa iščemo inženirje z znanjem tujega jezika, a se nam ne javijo, saj se zaradi bližine Avstrije, kjer so davki na plačo nižji, raje zaposlijo tam. Zato razmišljamo, da bi del monterjev zaposlili kar v Srbiji in Avstriji,« pojasnjuje težave direktor Cleangrada.

Po pregledu seznama 100 najhitreje rastočih podjetij v dravsko-pomurski regiji po indeksu rasti prihodkov med letoma 2010 in 2015 je na najvišjem mestu mariborsko podjetje Riedl CNC, ki je specializirano za izdelavo preciznih visokokakovostnih kovinskih izdelkov za avtomobilsko, navtično in letalsko industrijo, strojegradnjo, finomehaniko, medicino, elektrotehniko in telekomunikacije.

Podjetje je lani ustvarilo 5,2 milijona evrov, kar je desetino več kot leta 2014. Agroremont, ki je bil v letu 2015 na prvem mestu, je zaradi padanja prihodkov že v letu 2014 in v lanskem letu zdrsnil na 12. mesto.

Z enega milijona na deset

Med prvih pet na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij dravsko-pomurske regije so še podjetja EM.tronic, ki je z milijona evrov v letu 2015 skočil na skoraj 10 milijonov evrov, ptujski SM mehan, MKV, katerega prihodki so stabilni v višini okoli treh milijonov evrov, in MS Ključarovci, ki pa so mu lani prihodki že padli za okoli sedem odstotkov in ki je bil v letu 2015 na seznamu celo na drugem mestu.

Izbor dravsko-pomurske gazele bo letos šesti, torej zadnji med vsemi regijskimi izbori, odvil pa se bo v Šolskem centru Ptuj.