Lani je festival Urbano dejanje privabil približno osem tisoč obiskovalcev. Organizatorji letos pričakujejo še več obiskovalcev. Nadgradili so kulturni program in uredili tehnične podrobnosti, ki so jim lansko leto povzročale težave, predvsem z zvokom. »Takrat smo se predstavili prvič in so nam ljudje oprostili napake, letos pa tega ne pričakujemo več, saj se zavedamo, da se moramo potrditi in uveljaviti v tem prostoru,« pravi Marko Šček, eden izmed organizatorjev. Festival noče postati še ena zgodba o neuspehu.

Prireditev bo trajala do nedelje, dogajanje na Tobačni pa so razdelili na dnevni program, ko bodo od 16. ure dalje odprta vrata za različne kulturne dejavnosti, od bolšjega sejma, delavnic kvačkanja in konference o elektronski glasbi do razstav, tetoviranja in gverilske brivnice. Že v tem se kaže prav tisto povezovanje raznolikosti, ki so ga proglasili za svoj slogan. Predstavili bodo slovenske subkulture, ki se drugače nimajo priložnosti pokazati takšni množici ljudi. Gre za plesalce break dancea, grafitarje, skejterje, voznike koles BMX in pa manjše subkulture, ki se razvijajo in postajajo zanimive, recimo kvačkanje, skiciranje, arhitekturna ureditev, hiphop in drugi plesi. Vsakemu segmentu dajo neki poligon, da se lahko pokaže.

Dnevno dogajanje bodo nadaljevali tematsko obarvani glasbeni večeri, ki bodo poskrbeli tudi za srečevanje različnih generacij. Festival bo nocoj odprl jazz, ki je po mnenju Ščeka najbolj medgeneracijski, na odru bomo med drugim videli TrioMihaela Hrustlja. Jutri sledi lokalna glasba z nastopom Severe Gjurin in skupine Čedahuči, v sredo bo na vrsti rock s skupino Dan D, četrtek je rezerviran za hiphop in trnovskega raperja Klemna Klemna, petek za elektronsko glasbo in trio Moringa, sobota pa za »bass« in avstrijski trip-hop dvojec Leyya. Za konec bodo v nedeljo na ogled postavili umetniška dela, ki jih bodo predstavili že čez teden, organizirali modno prezentacijo Fashion 4 UD, festival pa bo zaključila skupina Hamo & Tribute 2 love.

Celotne stroške festivala organizatorji pokrijejo samo z denarjem od vstopnic in z donacijami sponzorjev, finančne podpore od države ali mestne občine namreč ne prejemajo. Vstopnice so kljub temu cenovno dostopne, dnevna stane pet, celotedenska pa dvajset evrov.