A brez strahu, življenje voznika na poti v neznano je v 99 odstotkih primerov prav ob pomoči navigacije močno olajšano in veliko manj stresno, saj so sodobne navigacije vozniku v resnično pomoč. Še pred kratkim so resda veljale za nekaj futurističnega in predvsem dragega, danes pa si lahko na srečo osnovno različico privošči vsakdo, saj so na voljo že za sto evrov.

Osnova vseh avtomobilskih navigacijskih sistemov je globalni sistem satelitov GPS, ki ga upravljajo ZDA, uporablja pa ga lahko vsak, ki ima ustrezen sprejemnik. Evropska unija in posledično Evropska vesoljska agencija že nekaj časa vzpostavljata svoj navigacijski sistem, ki so ga poimenovali po italijanskem astronomu Galileu Galileju, cena projekta pa je vrtoglavih pet milijard evrov. Tehnologija bo omogočala natančnost okrog enega metra horizontalno in vertikalno, s pomočjo galilea pa bo EU neodvisna na področju satelitske navigacije.

Napredek na področju naprav, pa naj gre za cenejše prenosne ali pa že serijsko vgrajene v vozilo, je bil v zadnjih letih ogromen, tako glede oblike kot kakovosti izdelave, predvsem pa številnih funkcij, ki uporabniku olajšajo potovanje. Prenosne naprave imajo v primerjavi z vgrajenimi prednost predvsem na področju posodabljanja zemljevidov. Pri vgrajenih je strošek posodabljanja relativno velik – sodobnejše sicer že omogočajo posodabljanje prek omrežja prenosnega telefona –, pri prenosnih navigacijah pa ima večina že tovarniško licenco za vseživljenjsko posodabljanje kart, kar lahko uporabnik izvede večkrat na leto. Tudi zato se danes za tovarniško vgrajeno navigacijo v Sloveniji odloča približno vsak deseti kupec, samoumevne pa postajajo predvsem v vozilih prestižnih znamk in višjih cenovnih razredov, kjer je vodenje na voljo celo v slovenščini.

Uporaba navigacijskih naprav je praviloma enostavna in se je hitro naučimo, kljub temu pa moramo biti previdni, da je nikoli ne nastavljamo med vožnjo. Vsako upravljanje naprave pač zahteva neposredno delo z rokami, hkrati pa vozniku odvrne pozornost od spremljanja prometa. Navigacije imajo danes številne možnosti nastanitev za lažjo in učinkovitejšo uporabo. Pomembno pa je, da jih poznamo in varno uporabljamo. Ali drugače: z napravo in njeni nastavitvami se moramo seznaniti, še preden odrinemo na pot. Ta bo zato hitrejša, varnejša in tudi manj stresna. Kaj več bi si težko želeli.