Dolgo načrtovana prestavitev dela glavne ceste med Kranjem in Spodnjim Brnikom na območju letališča Jožeta Pučnika naj bi se začela čez deset dni. Cesta bo speljana kakšnih 300 ali 400 metrov višje od točke uvoza na letališče, vključevanje bo na odseku za Zgornji Brnik, izhod pa bo na meji z občino Šenčur. Poseg naj bi omogočil razvoj letališča oziroma njegovo širitev, voznikom pa naj bi zagotovil večjo prometno varnost in dostopnost do letaliških objektov.

Nekaj več kot dva kilometra nove ceste, na kateri bodo tudi tri krožišča in kolesarska steza, bo gradilo podjetje SGP Pomgrad, s katerim so financerji – Direkcija republike Slovenije za infrastrukturo, Aerodrom Ljubljana in občina Cerklje na Gorenjskem – podpisali pogodbo, vredno skoraj 2,6 milijona evrov. Cesta naj bi bila končana do konca prihodnjega leta, med gradnjo pa večjih zastojev na obstoječi cesti ne pričakujejo.

Obetajo si 3000 novih delovnih mest

Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj je povedal, da ima projekt, ki naj bi med drugim omogočil razvoj letališkega mesta oziroma Aeropolisa, že dolgo brado. »Zgodba se načrtuje že 18 let, sporazum o sofinanciranju pa smo podpisali leta 2007. Takrat je bila vrednost projekta bistveno višja,« je pojasnil Čebulj.

Namestnica direktorja direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga je poudarila, da se je projekt zavlekel zavoljo dolgotrajnih postopkov prostorskega umeščanja, odkupov zemljišč in pridobivanja gradbenega dovoljenja. Pomemben dejavnik je bila po njenih besedah tudi recesija, ki je izpraznila malho tedanje direkcije za ceste, posledično pa so zastali vsi investicijski projekti.

A zdaj je projekt nared in od njega si vsi veliko obetajo. »Že zdaj se povečuje interes za naložbe v vseh treh bližnjih poslovnih conah, zanimanje kažejo predvsem tujci. V eni od njih se obeta gradnja logističnega centra, ki naj bi ga gradil partner iz Avstrije. A to je še vse neuradno,« si mane roke župan občine Cerklje na Gorenjskem. Po besedah Čebulja bodo s prestavitvijo ceste srednjeročno ustvarili najmanj 3000 novih delovnih mest, veliko pa naj bi pridobile tudi sosednje občine, vključno z Ljubljano. Žal mu je le, da je država opustila zamisel o gradnji hitre železnice mimo letališča, za kar, kot poudarja, nikoli niso pojasnili razlogov.

Na letališču bo zapihal vzgonski veter

Veliko upov v novo »obvoznico« polagajo tudi v podjetju Aerodrom Ljubljana. Svetovalec poslovodstva Aerodroma Ljubljana za tehnično področje Stane Bobnar je pojasnil, da sta ekonomska kriza in proces prodaje začasno zavrla postopke razvoja letališča, a naj bi jih nova cesta spet oživila. Predvsem s projektom Aeropolisa s hotelsko-kongresnim centrom, poslovno cono, nakupovalnim središčem in logističnimi objekti. V ta namen so že odkupili 35 hektarov zemljišč. Po besedah Bobnarja je novi lastnik Fraport že revidiral začrtane razvojne projekte in projektu Aeropolisa, ki naj bi bil dokončan leta 2035, tudi sam prižgal zeleno luč.