Brazilska policija se je v preteklosti soočala predvsem s preprečevanjem kriminala v Riu, ki je tudi posledica velikih razlik med bogatimi in revnimi. Nekaj tednov pred današnjim začetkom olimpijskih iger pa je svojo pozornost s kriminala v precejšnji meri preusmerila tudi na morebitne teroristične grožnje med olimpijskimi igrami. Čeprav je Jürgen Stock, generalni sekretar Interpola, le nekaj dni pred začetkom iger ocenil, da za tekmovanje ne obstaja specifična varnostna grožnja, je prisotnost brazilskih varnostnih organov na cestah Ria vendarle močno povečana.

Pomoč iz ZDA in Francije

K povečani pozornosti za teroristične grožnje so bile brazilske varnostne sile prisiljene, potem ko je Islamska država po spletu začela objavljati sporočila v portugalščini in je izrekla namero, da izvede teroristični napad tudi na letošnjem osrednjem svetovnem športnem dogodku. Pozornost varnostnih organov se je povečala še posebej po tem, ko je policija prejšnji mesec s pomočjo ameriškega FBI aretirala deset brazilskih državljanov. Deseterica, ki se je poimenovala Zaščitniki šarije, naj bi načrtovala teroristični napad na letošnjih olimpijskih igrah. Osebno se osumljenci naj ne bi poznali. Policija pa jih je uspela izslediti s pomočjo nadzora pogovorov po facebooku in whatsappu, kjer so prisluškovali njihovim pogovorom o morebitnih ciljih in nakupih orožja v Paragvaju.

Brazilija se doslej z grožnjami terorizma ni bila prisiljena pretirano soočati. Ker je obstajala bojazen, da so brazilske varnostne sile slabo pripravljene predvsem pri preprečevanje morebitnih bioloških in kemičnih napadov, so prejeli pomoč iz tujine. Več mesecev so pripadnike brazilske protiteroristične enote dodatno urili v ZDA tudi na velikih športnih dogodkih, kot je bil Super Bowl. Francoske elitne protiteroristične enote so bile poslane v Brazilijo, da bi kolege bolje pripravili na zaščito letališč in železniškega prometa. »Čeprav ne obstaja specifična varnostna grožnja za olimpijske igre v Riu, je nujno, da se ohranita pozornost in pripravljenost. Nihče ne more napovedati, kje se bo pojavila naslednja kriminalna ali teroristična grožnja,« je posvaril Stock. V minulih tednih je Brazilija od vseh članic Interpola najbolj začela uporabljati podatkovne baze agencije. Kar milijon povpraševanj za posameznimi osebami so brazilski varnostni organi dnevno izvedli v Interpolovih bazah podatkov.

Dvakrat več kot v Londonu

Za varnost okoli pol milijona pričakovanih obiskovalcev v mestu bo skrbelo kar 85.000 pripadnikov varnostnih sil, kar je dvakrat več kot pred štirimi leti v Londonu. 47.000 policistom in 38.000 vojakom bo s simbolično pomočjo za varnost pomagalo skrbeti še okoli 250 kolegov iz 55 držav. Ob okrepljenih nadzorih na mejah so se v minulih dneh policisti tudi še občutneje lotili racij v favelah, najrevnejših predelih Ria, ki veljajo za legla kriminala. Slovenski judoistki Urški Žolnir, dobitnici zlate in bronaste medalje iz olimpijskih iger v Londonu ter Atenah, se varnostni ukrepi organizatorjev glede na dogajanje v svetu ne zdijo nič posebnega. »V olimpijski vasi je samo nekaj varnostnikov in vojske. Ostali ukrepi niso nič drugačni kot na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012,« je ocenila. Tudi novinarskemu kolegu Alešu Smrekarju iz RTV Slovenija se varnostni ukrepi zdijo primerljivi s tistimi na prejšnjih tovrstnih tekmovanjih, ki se jih je udeležil. »Vojske je veliko več vidne kot na prejšnjih igrah, problem pa je, da imajo premalo vstopnih postaj, zaradi česar se ustvarjajo nepregledne kolone,« je pojasnil.