Danes na trgu najdemo ogromno merilnikov. To so večinoma samodejni avtomatski merilniki; posameznik mora samo pravilno namestiti manšeto na nadlaket, pritisniti gumb in merilnik sam izmeri krvni tlak.

Andrej Erhatič, zdravnik s Kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana, pri izbiri merilnika svetuje takšnega, ki je preverjen z neodvisnimi protokoli in ga kupimo v specializirani trgovini ali lekarni. Pri izbiri je pomembno, da je na voljo servis in da je mogoče dokupiti manšete. Večina merilnikov ponuja standardno manšeto v obsegu 24–32 centimetrov, ki pa ni primerna za vse nadlahti. »Če izmerimo krvni tlak z manšeto, ki je preozka ali premajhna, dobimo lažno znižan ali zvišan krvni tlak,« opozarja zdravnik. Če imate veliko nadlaket, morate dokupiti manšeto, ki je daljša in večja.

Kako krvni tlak pravilno izmerimo? Pred meritvijo vsaj pet minut sede počivamo v mirnem prostoru, pri čemer zadnje pol ure nismo pokadili cigarete ali popili kave. Sedimo naslonjeni na hrbet, z nogami na tleh, podlaket počiva na podlagi. Kot rečeno, mora biti manšeta ustrezne velikosti. Meritve tlaka je smiselno zapisati, da se jih ne pozabi. Po prvi meritvi čez minuto ali dve opravimo še eno meritev; če se vrednosti obeh meritev razlikujeta za več kot 10 mm živega srebra, opravimo še tretjo meritev.

Še primeren krvni tlak znaša 140/90 mm Hg, če je tlak višji, imate povišan krvni tlak ali hipertenzijo. Svetovna zdravstvena organizacija je krvni tlak razdelila na več kategorij: tlak do 120/80 mm Hg pomeni optimalen krvni tlak, tlak do 139/85 so opredelili kot normalen in tlak do 140/90 kot visoko normalen. Tudi hipertenzijo so razdelili na blago (tlak do 160/100), zmerno (do 180/110) in hudo (nad 180/110 mm Hg).

Tveganje za zbolevnost narašča z višino krvnega tlaka, pojasnjuje zdravnik. Večini bolnikov, ki jim dokažejo visok krvni tlak, svetujejo nefarmakološko zdravljenje, to pomeni zdravljenje brez zdravil, ugoden učinek pa dosežemo s spremembo življenjskega sloga. Ciljni tlak, ki ga s tem želijo doseči, je manj kot 140/90. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo je ciljni krvni tlak pod 140/85 mm Hg.

Zakaj ravno vrednost 140/90? »Dokazano je, da nad to vrednostjo krvnega tlaka tveganje za zaplete, kot so možganska kap in okvare srca, hitreje narašča,« odgovarja zdravnik.

Ob tem, da si pravilno izmerite krvni tlak doma, je seveda pomembno tudi, da vam ga pravilno izmerijo v zdravstvenih ustanovah. Kot ugotavljajo medicinske sestre na kliničnem oddelku za hipertenzijo, tudi v zdravstvenih ustanovah tlak ni vedno izmerjen tako, kot bi si želeli. Zato so z zbornico zdravstvene nege oblikovale nacionalni protokol merjenja krvnega tlaka, je povedala Erna Jovanović, glavna sestra kliničnega oddelka za hipertenzijo.