»Pred 400 leti je gospodoval v tem gradu gospod Simonič, ki je po zatrdilu verodostojnih prič ujel blizu 500 Turkov in jih dal žive zapreti v tako imenovani glavni stolp,« je med drugim zapisano na spominski listini iz leta 1911, ki so jo odkrili pri rušenju enega od zidov viniškega gradu in bo krasila kamnito steno lovske sobe. Grad, ki je bil dolga leta prepuščen zobu časa in ga je okoliško rastlinje že tako zaraslo, da ga s Kolpe skorajda ni bilo več videti, se danes mogočno pne na pečini nad belokranjsko lepotico. Kjer so bile še pred dvema letoma ruševine, zdaj stoji po konservatorskih smernicah prenovljen luksuzni objekt.

Obnovitvena dela potekajo že dobro leto. Potrebnega pa bo vsaj še pol leta, preden bodo lahko v stilsko opremljenih sobanah s pogledom na Kolpo ali pa v jacuzziju na leseni terasi uživali prvi gostje, ki si želijo predvsem razvajanja in hkrati miru.

Dve leti od nakupa ruševin do uporabnega dovoljenja

Kot pripoveduje Sonja Fir iz nepremičninskega podjetja Mirag invest s sedežem na Vinici, so spomladi 2014 od družine Mihelič odkupili grad. Konec decembra istega leta so že imeli gradbeno dovoljenje, kar je skorajda neverjeten podvig, saj je bilo treba prej opraviti arheološke raziskave, pridobiti konservatorski načrt, izdelati idejno zasnovo in tako naprej. »Prvega aprila lani smo imeli prvi koordinacijski sestanek, še isti mesec smo začeli z nujnimi rušitvami, v drugi polovici oktobra pa je moral biti objekt zgrajen in opremljen, da smo lahko črpali sredstva iz razpisa Pokolpje.« Uporabno dovoljenje so dobili letos januarja. Tudi kategorizacija objekta je že narejena, objekt ima štiri zvezdice. »Brez prave koordinacije, ciljnega vodenja in timskega sodelovanja vseh udeleženih v projektu nam zagotovo ne bi uspelo,« milijonsko investicijo opisuje Firova.

V dveh stilsko opremljenih velikanskih apartmajih je na voljo skupaj deset ležišč. V notranjosti prizidka, ki so ga sezidali v gabaritih nekdanjega poslopja, prevladujejo oljen hrastov les in kamen ter seveda stilsko pohištvo. Tudi umivalniki in kadi so leseni. »Lokalne izvajalce smo vključili povsod, kjer se je dalo. Ker pa je bilo veliko specifičnih zahtev, smo nekatere izvajalce iskali tudi drugod po Sloveniji,« pravi Firova.

Skupni prostor za druženje v pritličju z usnjenimi fotelji in velikim kaminom se nadaljuje v lovsko sobo, ta pa v profesionalno kuhinjo s pomožnim dvigalom, s katerim bodo hrano popeljali v skupno jedilnico nadstropje višje. Gostom bodo v gradu na voljo kuhar, natakar, strežnik, šofer in morda še kdo. V prvem nadstropju prizidka se razprostira velika skupna soba s svetlim pohištvom, tik pod streho pa bar, prostor za počivanje, savna, masažni prostor ter jacuzzi na terasi. Kolikšna bo cena najema, Firova ni razkrila.

Samo zgradbo, katere najstarejši del predstavlja gotska kapela iz 15. stoletja, so skozi obdobja dozidavali. Kot pojasnjuje Tomaž Golob iz novomeškega zavoda za varstvo kulturne dediščine, je obnovljen le del nekdanjega poslopja, ki dejansko ni bil grad, ampak vojaška utrdba oziroma utrjeno naselje, v katerem so bili sedež poveljstva, skladišča orožja, žitnice (kašče) ter hiške, v katerih so živeli vojaki z družinami. »To je bilo izhodišče dežele Kranjske za pohode oziroma obrambo proti Turkom. Nenavadno je, da so gotsko kapelo nadzidali. To je bila prva faza utrdbe, nekakšno razgledišče, da so imeli dober pregled nad dogajanjem na desnem bregu Kolpe. Utrdba je tako nastajala iz kapele, okrog pa so zgradili obzidje.«

Nekoč pomembna vojaška utrdba

V 16. stoletju so prizidavali preostale trakte po navodilih dežele Kranjske. Leta 1530 je bil tam velik zbor kranjske vojske, več tisoč vojakov se je zbralo in treba jih je bilo oskrbeti. V nadaljnjih letih so zgradili še dodatne kašče (žitnice), zadnja večja razširitev gradu pa naj bi bila okrog leta 1556 v obsegih, kot jih je nato zarisal Valvasor. Leta 1888 se je posestvo dokončno razparceliralo in razprodalo. Objekt je leta 1924 kupila družina Mihelič, ki je nato v njem dolga leta živela in kmetovala.

Zunanji pomožni objekt, v katerem je bila nekoč žitnica, obnova še čaka, tudi v gotski kapeli del še niso zaključili. Skupaj s prireditvenim prostorom jo nameravajo po besedah Firove odpreti za zunanje obiskovalce, morda za kakšne koncerte klasične glasbe ali pa celo kot poročno dvorano. Na svojo končno podobo čaka tudi zunanja ureditev skupaj z ograjo ter prezentacija ostankov obzidja in stolpov.