Yugo je bil in bi tudi ostal zgolj lokalna, jugoslovanska zvezda, če ga ne bi srečal ameriški poslovnež Malcolm Bricklin. Ta se je leta 1985 namreč odločil začeti uvažati yuge, ki so bili takrat na tamkajšnjem trgu najcenejši in so nemudoma postali prave zvezde, le da ne več lokalne, temveč globalne. Toda yugo je postal svetovna zvezda iz povsem napačnih razlogov, saj je bil zaradi obupne kakovosti bolj kot kaj drugega tarča posmeha. Kljub temu je bila njegova zgodba tako odmevna, da je nehote postal priljubljen »predmet obravnave« v vseh vrstah popularne kulture, zato ga je nemogoče povezati zgolj z enim filmom ali serijo, kot smo to storili pri drugih avtomobilih.

Vozil ga je tudi Bruce Willis

Če začnemo pri filmih, je tisti, v katerem je yugo dobil daleč največ odmerjenega časa, Kdo je ubil Mono? (Drowning Mona). Dogajanje filma, v katerem igrajo Danny DeVito, Bette Midler, Neve Campbell in Jamie Lee Curtis, je postavljeno v mestece Verplanck v zvezni državi New York, za katero mimogrede navržejo zgodbo, kakopak izmišljeno, da ga je že omenjeni Bricklin izbral za testni poligon pred začetkom uvažanja yugov. V filmu tako srečamo na desetine yugov, posebno vlogo pa odigra rumeni yugo, ki mu, medtem ko ga vozi naslovna junakinja Mona Dearly (Bette Midler), pred ovinkom odpovedo zavore, zaradi česar se zapelje naravnost v globok prepad in pristane v morju. Sledijo razni zapleti in razpleti ter raziskovanje načina njene smrti, različne vrste avtomobilov yugo pa je mogoče videti skozi ves film.

Ne nepomembno vlogo odigra yugo tudi v filmu Dragnet s Tomom Hanksom in Danom Aykroydom, kjer se iz njega spet ponorčujejo, ko ga označijo za vrhunski srbohrvaški tehnološki dosežek. Seveda ne gre pozabiti omembe in uporabe yuga v filmu Umri pokončno brez oklevanja (Die Hard: With a vengeance), v katerem se lep čas z njim naokoli prevažata Bruce Willils in Samuel L. Jackson, ki ga prižge kar z običajnim izvijačem. Lep nov rumen yugo kabriolet pa se pojavi v filmu Ptičja kletka (Birdcage) z Robinom Williamsom in Genom Hackmanom. Ne smemo pa pozabiti niti na njegovo vlogo v dokumentarcu Žige Virca Houston, imamo problem!.

Zvezda tudi v romanih in glasbi

Seveda pa yugo ni »blestel« le na velikih platnih. Z Bruceom Willisom sta moči združila že precej pred omenjenim filmom, v epizodi televizijske serije Delo na črno (Moonlighting) v 80. letih, v kateri mu ga za darilo vidno ganjenemu podari Cybill Shepherd. Ko ga vpraša, ali mu je avto všeč, Willis odgovori: »Ali mi je všeč? Še nikdar v življenju nisem imel česa takega.« No, precej manj navdušen je videti, ko se vanj usede in prižge motor... Skratka, yugo je bil svoj čas resnično prava zvezda in pomemben izvozni izdelek nekdanje skupne države, pri čemer niti približno nismo omenili vseh področij popularne kulture, v katerih smo ga srečali. Tu so namreč vsaj še glasbeni spoti (Metallicin The day that never comes), romani (Needful things Stephena Kinga), pesmi (In a yugo Paula Shanklina, ki je zabavna parodija na osnovi melodije pesmi Elvisa Presleyja In a ghetto), o njem pa je nastala celo knjiga z naslovom Yugo: vzpon in padec najslabšega avtomobila vseh časov.