Po večletni agoniji in neuspešni prisilni poravnavi bodo delavci Polzele lahko zadihali s polnimi pljuči. Na včerajšnji skupščini so namreč lastniki odločili, da lahko država dokapitalizira Polzelo. To je druga večja finančna injekcija proizvajalcu nogavic v zadnjih dveh letih.

Potem ko je država leta 2014 Polzeli odobrila pol milijona evrov posojila, ki je bilo v postopku prisilne poravnave spremenjeno v njen lastniški kapital, in poroštvo za najem polmilijonskega posojila, je letos pripravila nov paket pomoči, ki bo realizirana v kratkem.

Koliko je SDH odštel za nakup terjatev do Polzele?

Da bi pokrili minule izgube, se bo osnovni kapital v višini 1,9 milijona evrov izničil. S tem bodo obstoječi delničarji, med katerimi je največji Družba za upravljanje terjatev bank (37,71-odstotni delež), sledijo pa Republika Slovenije (30,42-odstotni delež), Deželna banka Slovenije (13,38-odstotni delež) in Nova KBM (10,22-odstotni delež), razlastninjeni. S svežim finančnim vložkom od 1,2 do 1,5 milijona evrov se bo hkrati zvišal lastniški kapital. Ta sredstva bo zagotovila država, ki bo družbi odobrila še 800.000 evrov dolgoročnega posojila za obdobje sedmih let, z dveletnim moratorijem na odplačevanje glavnice, in podaljšala poroštvo za že prejeto posojilo pol milijona evrov.

Poleg tega bo Slovenski državni holding (SDH) v osnovni kapital in kapitalske rezerve Polzele konvertiral 3,56 milijona evrov od skupno 4,2 milijona evrov v zadnjih mesecih pridobljenih terjatev. Da bi Polzeli zagotovili ustrezno likvidnost in jo rešili pred bankrotom, je SDH terjatve odkupoval od največjih upnikov. Po kakšnih vrednostih, v SDH niso želeli razkriti, češ da so poslovna skrivnost. Tovrstne terjatve se običajno odkupujejo z diskontom v višini od 70 do 90 odstotkov.

Po strategiji upravljanja kapitalskih naložb je Polzela uvrščena med portfeljske naložbe, kar pomeni, da gre za naložbo, s katero se poskuša doseči izključno gospodarske cilje, so pojasnili v SDH. Dodali so, da je v letnem poročilu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2016 navedeno, da Polzela potrebuje finančno in poslovno prestrukturiranje, kar vključuje spremembo poslovnega modela, potrebna likvidna sredstva in vzdržen dolg. Po zagotovitvi stabilnega nadzornega sveta in uprave so v SDH s pomočjo zunanjih svetovalcev preučili potencial Polzele in se na podlagi analiz odločili za podporo pri njenem prestrukturiranju.

Po pojasnilih predsednika uprave Polzele Marka Klemenčiča, ki je v preteklosti že prestrukturiral družbo Albaugh TKI, pred tem poznano kot Pinus TKI, vodenje proizvajalca nogavic pa je prevzel v najtežjih časih pred slabim letom, so lastniki družbe z dokapitalizacijo ustvarili pogoje za njeno nadaljnje poslovanje in razvoj. Nova strategija, katere osrednja stebra sta krepitev lastne blagovne znamke v segmentu višjega srednjega razreda na trgih, kjer je Polzela že bila navzoča, in razvoj nogavic z visoko dodano vrednostjo za tuje blagovne znamke, se že izvaja.

Polzela še vedno zanimiva za enega najbogatejših zemljanov

Po končani sanaciji, predvidoma v dveh do treh letih, nameravata država in SDH Polzelo prodati. Po naših informacijah se za nakup družbe še vedno zanima avstrijski proizvajalec perila Hubert Holding v lasti enega najbogatejših zemljanov, Singapurca Roberta Ng Chee Sionga. Poleg istoimenske blagovne znamke Hubert proizvaja še perilo znamke Skiny, v lasti pa ima tudi v Sloveniji nepoznano švicarsko blagovno znamko perila najvišjega cenovnega in kakovostnega razreda Hanro.

Od prodaje sanirane Polzele bi država po oceni poznavalca razmer, ki je želel ostati neimenovan, lahko iztržila od štiri do šest milijonov evrov. Kot je za Dnevnik pred meseci pojasnil Klemenčič, bi v primeru stečaja, napotitve zaposlenih na zavod za zaposlovanje, izplačila nadomestil za brezposelnost, ki bi jim sledila nakazila socialnih pomoči, in izgubljenih davkov, ki jih plačuje Polzela, državo samo v prvem letu stalo okoli pet milijonov evrov. Do podobnih številk so prišli tako v Polzeli kot SDH, ki so izračune delali ločeno. Trenutno je v Polzeli 233 zaposlenih, ob koncu letošnjega leta pa naj bi se njihovo število gibalo od 200 do 220.