Izkušeni nogometni funkcionar in prvi mož španske nogometne zveze (FEF) Angel Maria Villar je z vložitvijo uradne kandidature za novega predsednika Evropske nogometne zveze postal najresnejši tekmec slovenskemu kandidatu Aleksandru Čeferinu. V boj za drugi najvplivnejši položaj v nogometu se je, kot je dejal pred dnevi, podal, ker naj bi užival zaupanje velike večine članic Uefe. »Lahko zmagam ali izgubim, a vam zagotavljam, da sem prijavo podal, ker imam zadostno podporo,« je trdil Angel Maria Villar.

A le dva tedna po najavi svoje kandidature se po navedbah španskih novinarjev vse bolj dozdeva, da je Villar precenil svoj vpliv med članicami Uefe, hkrati pa podcenil svojega glavnega protikandidata iz Slovenije. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je že v začetku junija na regionalnem kongresu v Moskvi prejel podporo devetih balkanskih držav kot tudi Cipra, Turčije, Rusije in sosednje Italije, po informacijah španskega tiska pa 48-letniku svoj glas na volilnem kongresu Uefe 14. septembra v Atenah obljublja vsaj še deseterica držav. Mnenja se krešejo le okoli podpore predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina grosupeljskemu odvetniku. Slednja bi se za Čeferina lahko izkazala za dvorezen meč, kajti ni skrivnost, da članice Uefe ne trpijo vmešavanja Fife v njihove interne zadeve.

A ne glede na to, se v Španiji pojavlja vse več namigovanj, da Villar zaradi domnevno izrazito slabšega položaja napram Čeferinu resno razmišlja celo o umiku svoje kandidature. Takšne poteze sicer ne gre pričakovati, a 66-letnik je v preteklih letih nemalokrat dokazal, da mu nenadno spreminjane odločitev ni tuje. Del sedme sile na Iberskem polotoku je pretekli konec tedna v svojih ugibanjih šel celo tako daleč, da je Villarjevo kandidaturo označil za premeten poskus, s katerim bi se dolgoletni predsednik FEF želel dokopati do sedeža v novem izvršnem odboru Uefe. Funkcijo bi si zagotovil prav z obljubo umika svoje kandidature in izrazitvijo podpore Čeferinu.

Čeprav gre pisanje španskih medijev jemati z rezervo, saj je njihova kredibilnost nemalokrat postavljena pod vprašaj, pa gre Čeferinu v tekmi za službo najvplivnejšega nogometnega funkcionarja na stari celini na roko vsaj še ena stvar – predstavlja svež obraz, neobremenjen s korupcijskimi aferami, ki že več let pretresajo nogometni vrh.

Villar, ki po suspenzu Michela Platinija vodi Uefo, je, kar zadeva to, vse prej kot nepopisan list papirja. V njegovi domovini proti njemu trenutno teče preiskava zaradi domnevne neupravičene finančne pomoči nižjeligaškima kluboma Recreativu Huelvi in Marinu, s čimer naj bi ju želel obvarovati pred izpadom iz lige, s strani Fifine etične komisije pa je bil lanskega novembra spoznan za krivega zavlačevanja postopka v preiskavi o imenovanju gostiteljic za mundiala leta 2018 in 2022. Ker se je naknadno premislil in privolil v sodelovanje, je prejel zgolj opozorilo in denarno kazen v višini 23.000 evrov.

V igri za enega najvplivnejših in najuglednejših položajev v športu je zgolj še Michael van Praag, ki pa pravih možnosti za izvolitev nima. Tudi zato naj bi Nizozemec, tako kot že na lanskih volitvah za vrh Fife, odstopil še pred septembrskimi volitvami.