Hotel Šport na Pokljuki je te dni zaprt, saj se je julija, ko so novi lastniki prejeli še kulturno-varstveno dovoljenje, začela njegova prenova. »Pridobivanje vseh dokumentov ni bilo enostavno,« nam je zaupal novi lastnik hotela Jože Kojc. Dodal je: »Dela so trenutno v polnem teku.« Osnovno vodilo obnove hotela je po njegovem poudariti naravne vrednote ter s tem zlitje hotela v okolje s programsko usmerjenostjo v šport, zdravje in družino, v njem pa naj bi po prenovi organizirali tudi poslovne dogodke.

Zaradi statike bodo morali med prenovo urediti nove balkone

Prenova hotela bo po Kojčevih besedah obsežnejša od sprva predvidene. »Držimo se načrta. Hotel želimo preoblikovati v družinskega z družinskimi sobami in dovolj prostora za dejavnosti otrok. Računamo pa tudi, da ga bodo v vmesnih obdobjih, torej jeseni in spomladi, obiskovali predvsem športniki. Zato bomo v njem uredili tudi višinske sobe, ki bodo posebnost v slovenskem prostoru,« pojasnjuje Kojc. »Moramo pa podreti obstoječe balkone, saj so statiki ocenili, da ne ustrezajo več statičnim zahtevam, in nekoliko obsežneje poseči v obnovo kanalizacijskega omrežja.« To bo, pravi, obnovo hotela, v katero je njegovo podjetje Astraea Investicije Ena nameravalo vložiti okoli 700.000 evrov, nekoliko podražilo. »Kljub vsemu pa upamo, da bodo dela dokončana in hotel gostom na voljo do novembra,« je še dejal Kojc in dodal, da se na razne razpise za sofinanciranje obnove ne bodo prijavljali.

Kojčevo podjetje Astraea Investicije Ena iz Maribora je Šport hotel na Pokljuki kupilo lani na dražbi na celjskem sodišču. Izklicna cena zanj je znašala 646.000 evrov, končna cena pa je bila po zaslugi treh dražiteljev kar za približno sto tisočakov višja od izhodiščne.

Tradicija, dolga 90 let

Hotel na Goreljku na Pokljuki se sicer ponaša z dolgoletno tradicijo, saj je bil zgrajen okoli leta 1928. Zgradil ga je Ivan Kenda, ki je bil v takratnem času večinski lastnik številnih hotelov na Bledu. Nekateri viri izgradnjo objekta postavljajo že v leto 1920, ko naj bi imel še eno etažo manj, njegov zgornji del pa naj bi bil lesen. Privabljal naj bi blejske in bohinjske veljake, veleposestnike, trgovce in pomembneže iz širše gorenjske regije, ki so tu preživljali prosti čas in nabirali gozdne sadeže, kar je kmalu postalo prava atrakcija Pokljuke.

Po podatkih ministrstva za okolje in prostor naj bi zgornji del objekta rekonstruirali leta 1960, pozneje pa je doživel še nekaj manjših sprememb. Njegova zadnja obnova sega v leto 2008, ko so obnovili kopalnice ter deloma tudi sobe. Hotel sicer danes obsega pritličje in štiri nadstropja. V pritličju so servisni prostori s kavarno ter manjšim velnesom in telovadnico, v prvem nadstropju je jedilnica s kuhinjo, preostala nadstropja pa predstavljajo vsako po 11 hotelskih sob ter po dva apartmaja. Skupaj je v hotelu 33 sob ter šest apartmajev. Šport hotel Pokljuka pa se ponaša z 2377 kvadratnimi metri uporabnih površin ter 3852 kvadratnimi metri zemljišč.