Po letu premora ste znova na reprezentančnih pripravah. Kakšni so občutki?

Občutki so odlični. Najlepše je znova videti vse reprezentančne soigralce, ki sem jih lani močno pogrešal. Malo smo se pogovorili, a vemo, da smo vsi tukaj z enim ciljem, in to je, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Čaka nas trdo delo, a bo hkrati tudi kar nekaj časa za druženje.

Že prvi dan vas je čakalo kup obveznosti, od snemanj do druženja z navijači.

To je sestavni del naše službe in prav je, da se tudi temu posveča pozornost. Konec koncev igramo za navijače, za Slovenijo, zato je lepo, da lahko s tistimi, ki nas bodrijo na vsakem koraku, tudi spregovorimo kakšno besedo, se z njimi fotografiramo in podelimo nekaj podpisov. Sem pa tega sicer vajen tudi že iz lige NBA, kjer so takšna druženja nekaj vsakdanjega.

Ste se pripravam priključili v dobri formi?

Kar nekaj časa sem se pripravljal individualno z Gašperjem Predaničem. Dobro sva delala, predvsem pa je bil poudarek na eksplozivnosti. Zdaj se priključujem reprezentančnemu programu, kjer se že veselim, da bom imel več stika z žogo. Malo mi edino nagaja hrbet, saj me je uščipnilo pri eni izmed vaj, a ni nič hujšega. Le malo bolečine čutim.

Ste dobili kakšna navodila tudi od kluba Miami Heat?

Pri Miamiju bodo skrbno spremljali moje delo. Konec avgusta naj bi sem prišel celo trener Erik Spoelstra. Sestavili so mi program dela v fitnesu, s katerim sem začel takoj po prihodu v Slovenijo. Ničesar ne prepuščajo naključju.

V reprezentančnem dresu boste prvič zaigrali v kvalifikacijah. Vas Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš in Rašo Nesterović, ki so jih izkusili, kaj opozarjajo na pasti, ki lahko prežijo?

Tekme kot tekme. Motivacija bo vseeno na vrhuncu, saj gre za uradne obračune, ki jih moraš dobiti. Seveda je v igri tudi evropsko prvenstvo, zato ste lahko prepričani, da ne bo nikakršnega podcenjevanja nasprotnikov in da bo pritisk morda še večji. Lakovič, Smodiš in Nesterović nam o svojih izkušnjah iz kvalifikacij še niso govorili, a konec koncev je sistem podoben kot v klubskih tekmovanjih. Eno tekmo igraš doma, drugo v gosteh. To ni nikakršna novost. Drugače bo le s potovanji, a gostovali bomo le trikrat, tako da tudi to ne bo prevelik zalogaj.

Po času pri Phoenixu, kjer je bil eden izmed pomočnikov, bosta znova združila moči z Igorjem Kokoškovim. Zagotovo se tega veselite?

Z Igorjem sva sodelovala, ko sem se prvič podal v ligo NBA v Phoenixu. Prva tri leta mi je izredno pomagal. To zame ni bilo najlažje obdobje. Moral sem se prilagoditi, boriti za mesto v ekipi, trdo delati, se navajati na drugačen način življenja... Pri tem mi je ogromno pomagal, za kar sem mu izredno hvaležen. Vesel sem, da imam spet priložnost delati pod njegovim vodstvom, sam pa mu bom zaupanje in vse, kar mi je do zdaj dal, poskušal vrniti s kar se da dobrimi predstavami na parketu.

Tokrat ste izbrali dres s številko 3. Do zdaj ste nosili številko 11. Zakaj sprememba?

Brez kakšnega posebnega razloga. Enostavno sem čutil neko potrebo, da nekaj spremenim. Ker sem številko 3 nosil že pri Houstonu, sem se odločil, da jo bom zdaj tudi v reprezentanci.

Kako pa kaj komentirate poteze vašega kluba v ligi NBA Miami Heat?

V ligi NBA je normalno, da se v klubih pogosto menjavajo igralci. Če povem po pravici, sem bil prepričan, da bo v moštvu ostal Dwyane Wade. Podobno so razmišljali tudi drugi soigralci, a se je na koncu razpletlo drugače. Predsednik Pat Riley se je, kot kaže, odločil za manjšo pomladitev oziroma da bodo mladi, ki so lani že dokazali, dobili še več priložnosti in prevzeli večjo odgovornost. Hkrati je bilo izredno pomembno, da je ostal Hassan Whiteside, saj takšnih centrov v ligi NBA ni veliko. Veselim se že povratka na Florido in treningov z novimi soigralci. Verjamem, da lahko tudi s spremenjeno ekipo v prihodnji sezoni naredimo odmeven rezultat.