Kakorkoli obrnemo, nam je to všeč ali ne, je dejstvo, da so med največjimi zvezdniki olimpijskih iger v veliki večini športniki. Zakaj je temu tako, je stvar širše debate, za katero pa na tem mestu nimamo prostora. Navsezadnje je namreč prav tako dejstvo, da na olimpijskih igrah tudi športnice spišejo marsikatero odmevno zgodbo in se, sicer v manjšem številu, znajdejo med glavnimi junaki največjega športnega dogodka na svetu. Nekatere pri tem presenetijo na igrah samih, od drugih se to pričakuje vnaprej. In obe omenjeni vlogi sta dobro poznani tudi ameriški plavalki Katie Ledecky. V prvi je bila na prejšnjih olimpijskih igrah v Londonu, na katerih je presenetljivo zmagala na 800 metrov prosto, deklasirala konkurenco, saj je najbližjo zasledovalko za seboj pustila za dobre štiri sekunde, in bila s 15 leti in dobrimi 4 meseci najmlajša dobitnica zlate kolajne na OI. V drugi pa je zdaj, pred igrami v Riu de Janeiru, kjer od nje vsi pričakujejo veliko.

Med stotimi po izboru revije Time

Kako tudi ne bi, ko pa je od omenjenih iger na vseh velikih tekmovanjih naravnost blestela in med drugim na svetovnih prvenstvih osvojila kar devet kolajn – vse po vrsti zlate. Od teh jih je bilo kar sedem v posamični konkurenci, kar je hkrati tudi najboljši dosežek vseh časov med plavalkami, vmes pa je podrla kar 11 svetovnih rekordov in ima trenutno v lasti rekordne dosežke na 400, 800 in 1500 metrov prosto, pri čemer se zdi, da jih dosega z lahkoto. O tem priča tudi zgodba z lanskega svetovnega prvenstva v Kazanu, kjer je, ko je v kvalifikacijah na 1500 metrov postavila rekord, začudena dejala: »Pa saj sploh nisem zamahovala tako močno...« Naslednji dan, ko je očitno zamahovala močneje, je rekordno znamko še popravila. Kar je pri vsem skupaj še posebej fascinantno, je, da je vse to dosegla do svojega 18. leta starosti (zdaj jih šteje 19), zato niti ne čudi, da se je letos kot najmlajša oseba znašla še na enem prestižnem seznamu – na tistem stotih najvplivnejših ljudi na svetu po izboru revije Time.

Kot je to večkrat primer, se je tudi Ledeckyjeva v plavanju znašla zaradi družinskih vzornikov. Plavanje sta namreč trenirala že njena mama in brat, le očetu, potomcu Čehoslovakov, ki so v ZDA pripotovali po drugi svetovni vojni, ni bilo blizu. V tekmovalni bazen je prvič skočila pri šestih letih, nato pa kasneje nanizala cel kup ameriških rekordov svojih starostnih kategorij. No, kot rečeno, je nato že pri petnajstih letih zablestela na olimpijskih igrah in od takrat na velikih tekmovanjih drugega kot zmag sploh ne pozna.

Skoraj tako kot moški

Če smo začeli s primerjavo med športniki in športnicami, z njo še končajmo. Katie Ledecky je namreč zaradi vseh izjemnih dosežkov v preteklih letih tudi plavalka, ki se je nekajkrat že približala nekaterim uspešnim plavalcem in jo zato večkrat primerjajo z njimi. Jasno je, da za najboljšimi dosežki slednjih sicer še vseeno zaostaja, se je pa zanimiva reč zgodila na eni izmed tekem pred dvema letoma, na kateri je na 400 metrov dosegla čas 4:02,67, ki je, mimogrede, več sekund slabši od njenega svetovnega rekorda. No, na isti dan je na isti tekmi enak izid odplaval tudi – Michael Phelps, najuspešnejši olimpijec vseh časov. Tudi on je med tistimi, ki ga mlada kolegica navdušuje: »V zadnjih letih sem pozorno opazoval njene zamahe. Plava skoraj tako kot moški. Njen zavesljaj je dolg in proti koncu tekme postaja vse močnejši. Zamahne povsem drugače kot njene tekmice.«