Premierne olimpijske igre v Južni Ameriki bodo od 5. do 21. avgusta v Riu de Janeiru pozdravile okoli 10.500 športnikov iz 205 držav. Krstni nastop bodo doživeli športniki iz Kosova in Južnega Sudana. Organizatorji bodo v sedemnajstih dneh najodmevnejšega športnega festivala v tem koledarskem letu podelili 4924 kolajn, tekmovanja pa bodo potekala na štirih lokacijah. V središču pozornosti iger v karnevalskem mestu bodo Deodoro, Barra, Copacabana in slovita Maracana, kjer bosta potekali otvoritvena in sklepna slovesnost. Na igrah bodo izvedli 306 tekem v 42 različnih športnih disciplinah.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je med nove panoge uvrstil golf in ragbi, ki se na olimpijske igre vračata po skoraj sto letih premora. Organizatorji so v obtok poslali 7,5 milijona vstopnic, Brazilija pa bo za izvedbo športnega spektakla porabila dobrih 10 milijard evrov. Skoraj dve tretjini sredstev je namenila za posodobitev infrastrukture in zaposlila 90.000 uslužbencev. Pol manj bo prostovoljcev, ki so nepogrešljiv del vsake odmevne športne prireditve. Slogan iger bo »Viva sua paixao«, kar v prevodu pomeni »Živi svojo strast«.

85.000 policistov in vojakov

Rio de Janeiro je organizacijo olimpijskih iger prejel pred sedmimi leti, ko je premagal konkurente iz Chicaga, Madrida in Tokia. Olimpijski ogenj so 21. aprila tradicionalno prižgali v grški Olimpiji, po več kot devetdesetih dneh potovanja po deželi prirediteljici pa ga bodo slovesno prižgali ob odprtju iger prihodnji petek na stadionu Maracana. Kultni objekt se je v zgodovino vpisal leta 1950, ko si je finalno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu ogledalo rekordnih 173.000 obiskovalcev. Danes Maracana po prenovi zaradi varnostnih razlogov sprejme »le« 78.000 gostov. Na olimpijskih igrah se bodo prvič predstavili športniki, ki so bili rojeni v tretjem tisočletju. Najmlajši tekmovalci bodo sodelovali predvsem v skokih v vodo in gimnastiki. Prvič se bo tudi zgodilo, da bo pod olimpijsko zastavo tekmovalo od pet do deset športnikov, ki iz različnih razlogov ne smejo nastopati za lastno državo.

Za varnost bo v Riu de Janieru skrbelo 85.000 policistov in vojakov, kar je dvakrat več kot na zadnjih poletnih igrah v Londonu pred štirimi leti. Brazilske oblasti še za noben dogodek v domovini niso organizirale tako močnega varovanja kot ravno za tokratne olimpijske igre. Največ športnikov pričakujejo iz Združenih držav Amerike, ki so bile po številu kolajn najuspešnejše nazadnje v Londonu. Na Otoku so ZDA osvojile 104 odličja, med katerimi jih je imelo 46 zlati lesk.

Vozniki taksijev na tečaj angleščine

Organizatorji tekmovanja v razvpitem Riu de Janeiru pričakujejo okoli pol milijona obiskovalcev, kar bo velik zalogaj za prireditelje. Številni vozniki taksijev so že nekaj mesecev pred začetkom iger zgrabili ponujeno priložnost in šli na brezplačni tečaj angleškega jezika, da se bodo lažje sporazumevali z navijači. Brazilija je v začetku julija sporočila, da je v celoti pripravljena na začetek odmevnega tekmovanja. Že pred tedni so odprli olimpijsko vas, kjer bo prebivalo 17.000 športnikov in članov reprezentanc, za katere bodo na dan pripravljali 60.000 obrokov hrane.

A izvedba olimpijskih iger ima tudi temno stran. Guverner Ria de Janeira je nedavno opozarjal na kaos, ki lahko nastane med igrami zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Kot je dejal, bi Rio potreboval skoraj 800 milijonov evrov za sistem podzemne železnice, svež denar pa pričakujejo tudi organi pregona. Pred začetkom tekmovanj na vodi bodo iz reke potegnili kar 32 ton poginulih rib, po mestu pa so se v minulem obdobju že vrstili protesti. Ljudje so se spraševali, zakaj dežela s kopico socialnih problemov sploh prireja olimpijske igre. V Braziliji prav tako mrgoli nevarnih kriminalnih tolp, država pa bo morala prav tako poskrbeti za varnost pred terorističnimi napadi. Ob vsem tem je okužba z virusom zika, ki v Riu de Janeiru ne razsaja več tako pogosto, pravzaprav še najmanjši problem.