»Danes je tukaj tako, kot da bi vsi umrli,« je spokojno sobotno popoldne v Kranjski Gori opisala prebivalka tega turističnega mesta. »Za Kranjsko Goro je obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina nekaj posebnega. Da tako pomemben politik pride v tako majhen kraj, ki je zanj verjetno vasica, se ne zgodi pogosto,« je bila navdušena.

Manj navdušeni so bili kranjskogorski gostinci, ki so veseli siceršnjega poletnega vrveža ob koncih tedna, saj jim polni blagajne. »Morda so pa policisti in mediji naredili preveliko paniko. Brez vsega tega bi bilo danes vsaj petkrat toliko gostov,« so nam povedali v restavraciji enega od hotelov, medtem ko so gostje na terasi nestrpno pogledovali na bližnjo cesto.

Z zastavicami v pozdrav

»Videla sem ga! Putina sem videla,« je vzkliknila sprehajalka, ko je konvoj vozil z ruskimi predstavniki po več kot enourni zamudi krenil mimo hotela Lek proti Vršiču. Obiskovalci so med seboj primerjali posnetke, ki so jih naredili s svojimi mobilnimi telefoni. Starejši pa so menili, da je vse skupaj minilo preveč na hitro in s premalo čustvi: »Lahko bi ljudem pustili, da si visokega gosta ogledajo in mu morda pomahajo z zastavicami,« sta med gledalci ob cesti potarnala upokojenca.

Prav takšen načrt sta imela Maša in Žan. Že zjutraj, ko so v Kranjsko Goro prihajali prvi obiskovalci, sta ob cesti stala z zastavicami, ki sta jih dobila na delavnicah za otroke. »Ker smo vedeli, da danes ne bomo smeli v bližino ruskega predsednika, smo se do kapelice odpeljali že včeraj, vendar nam varnostniki niso pustili blizu,« je dejala njuna babica Zdenka Špacapan iz Ozeljana.

Avtobuse so skorajda »slekli«

Vrsta obiskovalcev z akreditacijami, ki se je nabirala pod kranjskogorskimi smučišči, je bila dopoldan iz ure v uro daljša. Obiskovalci, ki so čakali na varnostni pregled, podoben tistemu na letališču, so morali iz nahrbtnikov odvreči tekočino in morebitne ostre predmete. Natančni varnostni pregledi pa so čakali tudi avtobuse.

Njihovi vozniki so jih sicer vajeni, a toliko »obvezne opreme« jim še ni bilo treba odvreči. »V avtobusu ne sme ostati niti ena plastenka vode, prazna kanta za gorivo ali pa vedro in pomivalna krpa, kaj šele pozabljeni dežniki,« nam je zaupal eden od njih in pokazal na kup odloženih predmetov. Policisti so avtobuse skrbno pregledali, pri preverjanju, ali je kje skrito razstrelivo, pa so jim pomagali izurjeni psi.

Ves čas je dogajanje ob robu spremljal organizator dogodka predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina ter se, pomirjen, da gre vse po načrtih, še zadnjič posvetil svojemu govoru na slovesnosti. Posebnih pričakovanj ni imel, dejal pa je, da bo po njegovem dan, popestren z visokim obiskom, predvsem prisrčen.

Vsak je imel svoj razlog za obisk

Tudi kolesarji so dogajanje spremljali od daleč. »Želela sva iti na slovesnost, a so nama na ruskem veleposlaništvu povedali, da so vsa mesta zasedena,« je s kančkom obžalovanja dejala Štefka Pukšič iz Trnovske vasi. »A ko vidiva to kolono, sva vesela, da dogodek spremljava od daleč,« je dodal njen soprog Marjan.

Dovolj zgodaj pa sta si mesto ob kapelici zagotovila Lilijana Miler in Džoni Koprivšek. »Iz Celja sva šla že ob sedmih zjutraj,« sta se pohvalila. »Sva velika ljubitelja Putina. Misliva, da je najboljši predsednik na svetu. Predvsem zato, ker je tako športen. Naš predsednik republike Borut Pahor pa je takoj za njim,« sta dejala in se postavila v vrsto za pregled.

»To je velika stvar za vas Slovence. Midva ne pomniva, da bi se Putin kdaj oglasil pri nas na Češkem,« sta opozorila Jozef in Dana Lutz, ki že dve desetletji hodita na počitnice v Kranjsko Goro. »O njegovi politiki pa ne želiva govoriti,« sta dejala s ščepcem kritike. Najbolj blažen pa je bil nasmeh ruskih soimenjakov Aleksandra in Aleksandra, ko sta se ozrla na množico ljudi, ki želi pozdraviti njunega predsednika. »Kako lepo. Midva priložnosti, da bi Putina spremljala v živo, še nisva imela,« sta potožila in obljubila, da se z orkestrom Rus, katerega člana sta, ne glede na to, ali bo Putin prišel ali ne, vrneta spet prihodnje leto.

Kranjskogorčani in turisti, ki niso imeli dostopa do Ruske kapelice, so si prenos slovesnosti lahko v živo ogledali na velikem platnu v središču mesta. Po koncu slovesnosti pa so se jim na okrepčilu z ruskim pridihom in ob zabavnem programu zadovoljni z videnim in slišanim ob kapelici pridružili še tisti, ki so slovesnost spremljali na lastne oči.