Štirje dnevi treningov v Rogaški Slatini in šest v Kranjski Gori je v pripravi na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017, ki se začnejo s tekmo proti Kosovu 31. avgusta v Stožicah, za košarkarskimi reprezentanti. V tem času je novi slovenski selektor Igor Kokoškov videl dovolj, da se je v četrtek pričakovano za sodelovanje zahvalil Domnu Bratožu, Tomažu Bolčini, Luki Laporniku in Blažu Mahkovicu. Po včerajšnjem prostem dnevu čaka izbrano vrsto danes ob 17.30 v ljubljanskih Stožicah odprt trening, ki si ga ljubitelji košarke lahko ogledajo v živo. Na delu bodo lahko videli tako prvega zvezdnika reprezentance Gorana Dragića kot tudi mlade reprezentante Vlatka Čančarja, Žana Marka Šiška in Luko Kraljevića, ki so izpustili uvodni del priprav.

Obdobje spoznavanja

Prve treninge je selektor Igor Kokoškov izkoristil za postavitev osnov, saj je njegov način dela zaradi ameriške šole večini reprezentantov nekoliko tuj. Igralci se tako navajajo predvsem na drugačna imena postavljenih akcij kot tudi na številne različice izpeljank, ki jih Kokoškov zahteva pri vsaki akciji. Osredotočenost mora biti tako med igro na vrhuncu, saj morajo košarkarji prepoznati situacije na parketu ter se nato odločati za ustrezne taktične rešitve. »Z igralci in strokovnim štabom se nismo poznali, zato smo začeli z osnovami in postavljali principe v napadu in obrambi. Ob tem moramo biti tudi fizično pripravljeni na napore, ki nas čakajo, zato smo temu v Kranjski Gori namenjali nekaj več pozornosti. Zadovoljen sem, saj smo v kratkem času naredili veliko. Morda smo igralce nekoliko preveč napolnili z informacijami, toda v tej fazi priprav je normalno, da so težke tako noge kot glave,« je povedal Igor Kokoškov in v isti sapi pohvalil pristop in osredotočenost igralcev na treningih.

Srbski trener bo od danes lahko računal še na četverico igralcev. Čančar, Šiško in Kraljević so se pripravam priključili kasneje zaradi sodelovanja na evropskem prvenstvu do 20 let, Goran Dragić pa zaradi pravil lige NBA. Predvsem prihoda slednjega se Kokoškov izredno veseli, saj bo košarkar moštva Miami Heat selektorjeva podaljšana roka na parketu. »Goran je pravi profesionalec, ki se leto za letom odreče dvema prostima mesecema z družino, da lahko brani barve svoje države, kar mu je v čast. Komaj čakam, da se nam pridruži, saj je pravi vodja moštva,« je še dodal Kokoškov. Reprezentanca bo od torka do četrtka vadila v Zrečah, nato pa jo v petek in soboto v celjskem Zlatorogu čakata uvodni pripravljalni tekmi. Prvi dan bo na turnirju Adecco ob 20. uri nasprotnica Portugalska, naslednji pa bo sledila tekma za tretje mesto ali finale proti Belgiji ali BiH.

Erazem Lorbek ne zapira vrat

Čeprav se je v zadnjih dveh letih nanj že nekoliko pozabilo, saj je odmaknjen od javnosti okreval po poškodbi kolena, pa se povratek Erazma Lorbka pod evropske koše iz dneva v dan bliža. 32-letni Ljubljančan je tako po dolgotrajni rehabilitaciji pripravljenost preizkusil na poletni ligi NBA v Utahu, kjer v dresu San Antonio Spurs sicer ni dobil veliko minut za dokazovanje, a najbolj pomembno je, da se nekdaj eden najboljših krilnih košarkarjev v Evropi vrača. V intervjuju za spletno stran teamscout.net je Lorbek razkril, da še vedno upa tudi na nastop v reprezentanci, kar bo selektorja Kokoškova gotovo razveselilo. Znano namreč je, da je Slovenija najbolj tanka ravno na položaju štirice.

»V zadnjih dveh letih niti za trenutek nisem pomislil, da bi odnehal. Edino, kar sem si želel, je, da bi lahko znova delal stvari, ki sem jih pred poškodbo kolena. Tako že kar nekaj časa treniram brez kakršnih koli omejitev. Vrnil se bom v enaki formi kot pred poškodbo, če ne celo boljši. Čutim, da imam v sebi še pet let igranja na najvišji ravni,« je o svojem počutju povedal Erazem Lorbek, nato pa nekaj besed namenil še reprezentanci. »Še vedno si želim igrati v dresu z državnim grbom. A sprva se mora reprezentanca uvrstiti na evropsko prvenstvo prihodnje leto, nato pa bomo videli, kaj bo prineslo prihodnje poletje.«