Še donedavna za kralja Neaplja okronani Gonzalo Higuain je v začetku tedna iz Napolija prestopil k aktualnemu italijanskemu prvaku Juventusu. Njegova odškodnina je znašala kar 90 milijonov evrov, s čimer je napadalec zaostal le za zvezdnikoma madridskega Reala Cristianom Ronaldom in Garethom Balom, ki sta se enajstkratnim evropskim prvakom pridružila za 94 oziroma 100,8 milijona evrov. Argentinski reprezentant je s tem postal tudi najdražji južnoameriški nogometaš, prestižni naziv pa je odvzel brazilskemu stanovskemu kolegu in članu Barcelone Neymarju, ki je pred tremi leti v Barcelono prišel za slaba dva milijona evrov manj.

Prestop Higuaina je predvsem pri zahodnih sosedih dvignil ogromno prahu, hkrati pa še dodatno podžgal špekulacije o selitvi Paula Pogbaja iz vrst stare dame v Manchester United. Najuglednejši evropski športni dnevniki od španske Marce do italijanske Gazzette dello Sport ter francoskega L'Equipea v en glas trdijo, da 23-letnika od prihoda na Old Trafford ločijo ure, mnenja pa se krešejo le okoli nogometaševega zaslužka in njegovega prestopnega zneska. Slednji bo, o tem ni skoraj nikakršnega dvoma, rekorden in se bo bržkone gibal med 110 in 120 milijoni evrov, še dodatnih 24 milijonov evrov pa bo kapnilo na račun Pogbajevega agenta Mina Raiole.

Da je dogajanje na nogometni tržnici v zadnjih tednih resnično živahno, kažejo tudi številke. Najbolj razsipni so že po tradiciji angleški klubi, ki so zgolj do sredine letošnjega julija za okrepitve namenili več kot celotno lansko poletje (822,4 milijona funtov). Razloge za njihovo zapravljivost je mogoče poiskati v bogatih sponzorskih pogodbah, premožnih lastnikih in novi televizijski pogodbi, ki je začela veljati letos in je vredna skoraj sedem milijard evrov. Za primerjavo – nemška bundesliga, v kateri so zadnjo štiriletno pogodbo za prenose sklenili leta 2012, je vredna 2,5 milijarde evrov, na eno sezono pa to pomeni »le« 628 milijonov evrov.

»Šport se je popolnoma spremenil. Zdaj je vsa pozornost na denarju. Posel je nadvladal strast,« je ta teden brezglavo zapravljanje klubov komentiral nekdanji italijanski reprezentant Francesco Totti, Njegovemu razmišljanju se pridružuje tudi trener Liverpoola Jürgen Klopp. »Ob koncu dneva ne moreš reči: 'Igralo bo le enajst najboljših nogometašev, nato pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Ko bo v nogometu nastopil ta dan, bom ostal brez službe. Nogomet je igra, pri kateri sodeluje celotno moštvo',« je dejal Jürgen Klopp, ko so ga novinarji povprašali o vrtoglavih številkah, ki se v medijih pojavljajo okoli prestopa Paula Pogbaja.

A prav nič ne kaže, da bi se sedanji trend, kjer klubi že za povprečne igralce odštevajo po 30 milijonov evrov in več, ustavil. Vse večjo konkurenco evropskim nogometnim velikanom po novem predstavljajo tudi klubi iz Kitajske, ki so le v zimskem prestopnem roku za nogometaše odšteli 337 milijonov evrov oziroma toliko kot kolektivi iz Anglije in Italije v istem obdobju skupaj.

Deset najdražjih prestopov dosedanjega

poletnega prestopnega roka

Transfermarkt

PODATKI

ODŠKODNINA

(V MIO. €)

NOGOMETAŠ

NEKDANJI KLUB

NOV KLUB

Gonzalo Higuain

Napoli

Juventus

90

Hulk

Zenit St. Petersburg

Shanghai SIPG

55,8

Granit Xhaka

Borussia M'gladbach

Arsenal

45

Henrikh Mkhitaryan

Borussia Dortmund

Manchester United

42

Sadio Mane

Southampton

Liverpool

41,2

Mitchi Batsuayi

Marseille

Chelsea

39

38

Eric Bailey

Villareal

Manchester United

38

Mats Hummels

Borussia Dortmund

Bayern München

35,8

N'Golo Kante

Leicester

Chelsea

35

Andre Gomes

Valencia

Barcelona