Slovenski Don Don v Pekarni Grosuplje, ki jo je pod okrilje skupine Don Don vzel oktobra lani, zaposli komisionarja. Odgovoren bo za pripravo kruha in pekovskih izdelkov za prodajo. Prednost bodo imeli kandidati, ki že imajo nekajletne izkušnje s podobnih delovnih mest.

Tako v grosupeljski kot kranjski pekarni pa potrebujejo še sodelavca v pekovski proizvodnji, ki bo skrbel za pripravo kruha in pekovskih izdelkov. Delo poteka v dveh izmenah šest dni v tednu. Izbrane sodelavce bodo zaposlili za nedoločen čas po uspešno opravljeni preizkusni dobi. Sicer pa Don Don obljublja zanesljivo zaposlitev, stimulativno plačilo za dobro delo ter strokovno rast.

Skupina Don Don, ki od leta 2003 posluje na Hrvaškem, pozneje pa se je razširila v Srbijo, BiH, Črno goro in Bolgarijo ter postaja največja pekovska družba v regiji, naj bi letos ustvarila več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Svoje poslovanje bodo v kratkem razširili v Romunijo in Albanijo. Letos v Sloveniji postavljajo novo tehnologijo priprave testa, v Srbiji pa posodabljajo tovarno testa, je pojasnila direktorica Alenka Mozetič Zavrl.

Podjetja sodeč po objavljenih prostih delovnih mestih v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje trenutno po pekih ne povprašujejo, saj je odprtih le šest delovnih mest za delo v pekarni. Povprečna plača samostojnega peka znaša okoli tisoč evrov neto, je pa tudi zanimanja mladih za ta poklic malo. »Naše delo namreč poteka vseh sedem dni v tednu, zato nove sodelavce dobimo zelo težko,« je poudarila direktorica Don Don.

Peka na primer iščejo tudi v Pekarni Banovšek iz Frankolovega, zaposlili pa ga bodo za nedoločen čas. Prijave kandidatov na naslov elektronske pošte: pekarna.banovsek@gmail.com sprejemajo do 24. avgusta. Adi Banovšek, direktor pekarne, prizna, da dobre sodelavce težko dobijo, četudi si prizadevajo, da jih za zavzeto delo dodatno finančno nagradijo. Razočaran pa je tudi nad ravnijo znanja, ki jo mladi pridobijo na strokovni šoli. »V Šentjurju jim ne podajajo niti zadostnega teoretičnega znanja, kaj šele praktičnega. Upam, da bo z uvedbo vajeništva, saj je poklic država prepoznala za deficitarnega, vsaj nekoliko bolje. Je pa mladih med peki zelo malo,« razmišlja Banovšek.

Opozoril je tudi na številne anomalije in kršitve delovne zakonodaje, ki so se razpasle predvsem med manjšimi pekarnami, ki tudi ponoči zagotavljajo hitro prehrano. Razmere se po njegovem mnenju naglo slabšajo, saj delovni inšpektorji slabo opravljajo svoje delo. Zato meni, da mora Obrtna zbornica na to še ostreje opozoriti.

Sicer pa je v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje trenutno brezposelnih 143 pekov in sedem pekovskih poslovodij, od tega je trajno brezposelnih 68 pekov in pet pekovskih poslovodij. Povpraševanje po pekih se je letos sicer podvojilo, saj so delodajalci v prvega pol leta iskali 98 pekov, lani v enakem obdobju pa 49. So pa v prvega pol leta letos 65 pekov tudi zaposlili.