Po dveh spodletelih privatizacijskih postopkih Palome, v kateri država prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) obvladuje 71-odstotni lastniški delež, je bil tretji pregovorno uspešen. Potem ko je SDH na včerajšnji skupščini Palome podprl predlog dokapitalizacije, sladkovrško družbo s 733 zaposlenimi pa bo prevzel slovaški Eco-Invest, med drugim lastnik tamkajšnje družbe Slovak Hygienic Paper Group, ki je Palomin konkurent, skupaj z južnoafriškim partnerjem pa lastniško obvladuje tudi proizvajalca papirja Mondi na Slovaškem.

V prvem koraku bo Eco-Invest dokapitaliziral Palomo z 18,23 milijona evrov in v njej pridobil skoraj 60-odstotni lastniški delež. Ta sredstva bo tehnološko zaostala Paloma, ki jo vodi Tadej Gosak, z v regiji jugovzhodne Evrope ugledno blagovno znamko, ki se med izdelki široke potrošnje redno uvršča med 15 najmočnejših znamk, namenila za nujno potrebne naložbe. Po dokapitalizaciji pa bo moral Eco-Invest po prevzemni zakonodaji objaviti ponudbo za nakup vseh delnic.

S Palominim sindikatom in svetom delavcev so se Slovaki dogovorili o ohranitvi zaposlenih na najmanj obstoječi ravni v prihodnjih treh letih. Med drugim sklenjeni dogovor vključuje še ohranitev proizvodnje na obstoječih lokacijah, zahteve o vlaganjih v posodobitev proizvodnje, ohranitev blagovne znamke Paloma in sodelovanje zaposlenih pri upravljanju.