»Tako ne gre naprej,« so v svojem sporočilu za javnost uvodoma zapisali mariborski mestni svetniki Janko Leva, Aleš Sumer, Tjaša Mikuž, Zvonka Novak in podžupanja Melita Petelin. Peterica sporoča, da nepreklicno protestno izstopa iz svetniške skupine Lista župana Andreja Fištravca, župana in njegove sodelavce pa poziva, naj prenehajo pleniti mesto.

Na volitvah oktobra 2014 je Lista župana Andreja Fištravca postala največja sila v mariborskem mestnem svetu, zasedla je 17 od skupno 45 mest. Fištravec, čigar zaščitni znak je klobuk, je bil zatem sposoben sestaviti koalicijo zgolj z minimalno večino 23 glasov. Vanjo so vstopile stranke DeSUS, NSi in Stranka mladih-Zeleni Evrope ter lista Gasilci Maribora. Ta večina je Fištravcu izpuhtela že junija lani, ko so županovo listo protestno zapustili štirje svetniki, začetek leta pa je odkorakala tudi nekdanja podžupanja Jelka Černivec. Od včerajšnjega dne ima župan samo še sedem zvestih podpornikov v 45-članskem mestnem svetu.

Slepilna razpustitev klinično mrtve koalicije

Fištravčeva sredina napoved, da razpušča koalicijo, je v mestnih političnih krogih doživela kopico kritike in posmeha. S svojo potezo je namreč zgolj prehitel koalicijske partnerje, ki so pred tem že sprejeli odločitev o izstopu. Vodstvi mariborskih DeSUS in NSi sta župana opozorili, da je s svojo prehitevalno potezo kršil koalicijski sporazum, ki županu sploh ne daje »razpustitvenih« pooblastil. Določa namreč, da sme o izstopu odločati zgolj posamezna koalicijska članica, ki mora o svoji odločitvi pisno obvestiti preostale partnerje, česar pa županova lista ni pravočasno storila.

Peterica zdaj že nekdanjih Fištravčevih mestnih svetnikov trdi, da o županovem razpuščanju koalicije ni bila predhodno obveščena. »Gre zgolj za še en zameglitveni manever in iskanje drugih krivcev za porazno stanje v Mariboru,« so prepričani. Župan je po njihovem mnenju znova pokazal, da se je pripravljen za vsako ceno oklepati oblasti, ne zaradi tega, ker bi želel dobro meščanom, temveč si želi zgolj ohraniti privilegije za svoje dobro plačane svetovalce in svojo najožjo ekipo.

Odvzel pooblastila in šel na dopust

Sporno delovanje združbe županovih zaupnikov, med katere poleg župana v senci Marka Kovačiča sodijo še Saša Pelko, Simona Partlič, Darko Berlič, Marjeta Kristofič Jamnik in drugi, je ključni dejavnik protestnega izstopa svetnikov. »Župana smo večkrat opozarjali na nedopustna dejanja posameznikov v njegovi najožji ekipi,« pravijo. Župana pozivajo, naj končno spregleda, kaj se dogaja okoli njega. »Ne moremo več nemo spremljati, kako se ladja našega mesta potaplja, kapitanovi najožji sodelavci in svetovalci pa odpirajo šampanjce v najdražjih hotelih po svetu. In to na račun mesta, ki nujno potrebuje razvojne projekte in nova delovna mesta,« je zapisala peterica, ki bo ustanovila novo svetniško skupino Za napreden Maribor.

In kako se je odzval župan? Trdi, da ga izstop ni presenetil, odstopiti pa ne namerava. Podžupanji Petelinovi je včeraj preklical vsa pooblastila, za svojega namestnika imenoval mestnega svetnika Pelka in odšel na enotedenski dopust.

Medtem ko Fištravec drvi v politično osamo, županovi zaupniki celo povečujejo svoj vpliv in nadzor v mestni upravi. Vodja županovega kabineta Marjeta Kristofič Jamnik, ki jo je direktor občinske uprave Damjan Lah ovadil policiji zaradi suma ponarejanja uradnih listih, je namreč v začetku tedna pridobila novo pomembno pooblastilo.

Kristofič-Jamnikova po novem parafira vse občinske dokumente. Navidezno je to zgolj formalnost, dejansko pa to pomeni, da noben dokument ne sme zapustiti občine, če mu Kristofič-Jamnikova ne da svojega blagoslova. Povedano drugače: če bi to pooblastilo imela že od začetka julija, bi ji morala Lah in podžupanja Petelinova dati v potrditev naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zoper njo, preden bi ga poslala Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru. Brez njene parafe bi ovadba, ki sta jo poslala v imenu občine, morala ostati v predalu.