Star je komaj tri leta, a britanski princ George, tretji v vrsti za prestol, že razburja javnost z razkošnim življenjem. Pravzaprav se ti očitki pojavijo vsakokrat, ko ima princ rojstni dan. Letos je za največjo kritiko poskrbela visoka uradnica British Councila Angela Gibbins, ki je na medmrežju pod prinčevo fotografijo zapisala, da princ »živi življenje belih privilegirancev, ki v življenju nikoli ne bodo spoznali težav«. Ob tem je še napisala, naj ljudje skušajo najti tri fotografije sirskih beguncev, ki so na fotografijah videti enako kot princ George. Gospa Gibbins si je za komentar prislužila disciplinski postopek v službi, kjer je zaposlena osem let in ki se v celoti financira z državnim denarjem.

Toda to, da princ George vedno dobi zelo razkošna darila, je priznal tudi njegov oče, princ William, češ da je za rojstni dan res dobil preveč daril. Ni pa hotel povedati, kakšna darila je dobil mladi princ, ki se zdaj menda navdušuje nad ladjami. Prinčeva darila so skrivnost zato, ker je bila lani javnost hudo razburjena zaradi darila, ki so mu ga podarili starši – 19.000 evrov vredne vrtne hišice, kar se je mnogim zdelo pretiravanje. Starši sicer želijo, da bi bodoči kralj živel karseda običajno življenje, kar pa bo v resnici težko, saj fantek živi v družinskem domu z desetimi spalnicami, bazenom in teniškim igriščem, kjer bo v kratkem začel učne ure tenisa.

Balašević: Rušenje Miloševića je bilo poslanstvo

Đorđe Balašević velja za enega najbolj priljubljenih kantavtorjev nekdanje Jugoslavije, ki polni dvorane od Maribora do Skopja, za vstopnice pa željni poslušalci stojijo v stometrskih vrstah, čeprav na veliko presenečenje organizatorjev koncertov sploh nima svojega facebook profila, niti uradne strani. To bo dobil šele septembra. Triinšestdesetletni glasbenik ima za seboj štirideset let nastopanja, sredi prihodnjega tedna pa bo nastopil v puljski Areni. Pred tem je v enem redkih intervjujev za Jutarnji list razložil, zakaj ni apolitičen človek. Še posebno v zadnjem času je namreč ponovno precej glasno zahteval, da Srbija postane bolj demokratična družba. Kot je dejal, so ga več kot desetletje nadlegovali, ker je nasprotoval režimu Slobodana Miloševića, zaradi tega je trpela tudi njegova družina. »Rušenje Miloševića sem razumel kot poslanstvo, kot rušenje sistema, ki je proizvajal vojno, sankcije, bombardiranje mojega mesta, mojega mostu,« je dejal. Čeprav je hotel takoj po Miloševićevem padcu politično utihniti, je videl, da je oblast prevzela »horda nedoraslih tipov, preračunljivih karieristov in tračarjev, ki se od prejšnjih parazitov razlikuje le po tem, da na zasedanju parlamenta ne igrajo potapljanja ladjic, temveč igrice na mobilnem telefonu«.

Prav nič prizanesljiv ni bil do svojega glasbenega kolega Bore Đorđevića, za katerega je zatrdil, da sta bila po navodilih producentov skupaj štiri dni v skupini Rani mraz, po njegovem mnenju so bili trije dnevi popolnoma odveč. »Poezija ni obrt, a tudi tu mojster na prvi pogled prepozna vajenca.«

Marina Abramović je srečna, ker nima otrok

Srbska body art umetnica Marina Abramović vedno šokira, tako z umetniškimi akcijami kot z izjavami. V nedavnem intervjuju za nemški Tagesspiegel je dejala, da je vesela, da je trikrat splavila. Natančneje, da so splavi rešili njeno življenje, ker bi otroci pomenili »katastrofo za njeno delo«.

Devetinšestdesetletna umetnica, ki pospešeno organizira svojo fundacijo, da bi, kot pravi, za seboj pustila nekaj dediščine, namreč trdi, da so moški umetniki uspešnejši od umetnic prav zato, ker nimajo otrok. »V telesu imam le omejeno količino energije, če bi imela otroke, pa bi jo morala deliti,« je prepričana in dodaja, da ženske za svojo kariero še vedno niso pripravljene žrtvovati ljubezni, družine in otrok. Zase pa je prepričana, da je popolnoma svobodna prav zato, ker nima družine. »Sem umetnina, brez moža, brez družine, popolnoma svobodna,« je zatrdila. V zadnjem letu je v svojem domu v New Yorku preživela le dvajset dni, ves preostali čas potuje.

Abramovićeva ni bila ravno uspešna v svojih zvezah. V sedemdesetih letih je bila poročena s srbskim konceptualnim umetnikom Nešo Paripovićem, ki ga je zapustila leta 1976, ko je odšla v Amsterdam. Kasneje je bila v dolgoletni zvezi z nemškim umetnikom Ulayem, s katerim sta se spektakularno razšla s perfomansom na Kitajskem zidu, kasneje pa jo je tožil. Nazadnje je bila poročena z italijanskim umetnikom Paolom Canevarijem, od katerega se je ločila leta 2009. Ob ločitvi je dejala, da preprosto ni material za poroko, ker »sem nemogoča in je umetnost poanta mojega življenja«.

Papež svari redovnice pred družbenimi omrežji

Papež Frančišek je zaskrbljen, ker je vse več redovnic dejavnih na družbenih omrežjih. Zato jih je v dokumentu Valtum Dei Quaerere, Iskanje božjega obličja, posvaril pred pastmi interneta, še posebno pa, da naj ne zapravljajo časa na družbenih omrežjih. Na facebooku preveč dejavne redovnice naj po njegovem mnenju ne bi bile več osredotočene na izpolnjevanje zahtev cerkvenega življenja.

Papež sicer priznava, da so pametni telefoni, notesniki in tablice odlično orodje za boljšo komunikacijo, a so lahko tudi motilci življenja. »Naj v vašem življenju ne postanejo ovira, ki vam bo preprečevala, da se posvetite kontemplaciji,« je opozoril redovnice.

Papež Frančišek ima na svojem računu na twitterju 9,6 milijona sledilcev. Letos je med obiskom Tima Cooka, šefa Appla, v Vatikanu celo dejal, da so družbena omrežja in SMS-sporočila »božji dar«. A kljub temu ni prvič, da je posvaril pred pretirano uporabo družbenih omrežij. V preteklosti je pozval družine, naj odložijo pametne telefone in se raje naučijo komunicirati med seboj. Prav tako je opozoril, da otroci, ki preveč časa porabijo na medmrežju, pozabijo, kaj je v življenju res pomembno, med nepomembna opravila pa je poleg srfanja po internetu uvrstil še gledanje telenovel.