Union Olimpija in Helios sta že pred tem zavrnila nastopanje v ligi ABA, ker nista sposobna zagotoviti financ za nastopanje v tem tekmovanju. Naslednji so povabilo dobili Laščani, finalisti državnega prvenstva, ki pa povabila prav tako ne nameravajo sprejeti.

Na klubski spletni strani so pojasnili odločitev. »Potem ko smo v KK Zlatorog Laško kot finalisti državnega prvenstva šele po odpovedi nekaterih klubov prejeli vabilo za nastopanje v ligi ABA za sezono 2016/17, smo v vodstvu kluba morali narediti hitro, a kolikor je bilo mogoče temeljito analizo o tem, ali bi bilo s proračunom, ki ga imamo na voljo, smiselno sodelovati v tekmovanju moštev, katerih finančne zmožnosti so precej večje od naših.«

V Zlatorogu so ocenili, da s trenutnim proračunom ne morejo konkurenčno sodelovati v regionalnem tekmovanju. Proračun so poizkušali razširiti tudi s pomočjo glavnega sponzorja, Pivovarne Laško Union, a so jih tam zavrnili s pojasnilom, da imajo sklenjeno pogodbo do leta 2018, dodatnih sredstev pa jim v tem trenutku ne morejo omogočiti.

Po umiku Laškega tako edini slovenski predstavniki v ligi ABA za naslednjo sezono ostaja novomeška Krka. Kdo bo naslednji prejel povabilo za prazno mesto zaenkrat še ni znano, a je bolj kot ne jasno, da bo v naslednji sezoni Slovenijo v tem tekmovanju zastopala le Krka.