Čakalo in čakalo se je. Toliko priložnosti je že zapravil, nazadnje proti Levskemu, pa takoj ob prihodu v Ljudski vrt ravno proti Olimpiji, nato proti Kopru, ko se je slačilo igralce. Tudi poleti ni šlo. Zicer na zicer... Mimo. Ko je najbolj štelo, ni šlo. Čeprav je Milivoje Novaković zabil sedem golov na štirinajstih tekmah za Maribor, se je od zimskega prestopa pričakovalo več. Nekaj točno takega kot včeraj, ko mu je na Škotskem uspelo z vztrajno solo akcijo, pobegnil je, stekel, pomeril in zabil. Gol v gosteh. Žilavi Aberdeen je nato kmalu prek Jonathana Hayesa v živčni končnici izenačil, toda vijoličasti so z golom v gosteh glede na potek tekme in hude preizkušnje v obrambi lahko zadovoljni.

Darko Milanič, ki je sicer proti Dereku McInnesu brez recepta proti nevarnim predložkom v navalih nakazal, zakaj lani pri Leedsu ni zdržal dlje od šestih tekem, je vnovič vsaj malo presenetil Aberdeen in mu pokazal, kje je Maribor boljši. V igri po tleh, kakor je padel tudi zadetek, ko je Aleks Pihler v 83. minuti našel Novakovića, ta pa je storil tisto, kar se od njega pričakuje. V obrambo je Milanič na desni bok raje postavil Denisa Šmeja, ni tvegal, da bi mlademu Adisu Hodžiću še kdo ubežal.

Čeprav je Šme v Kopru igral tudi na boku, je prvič v vijoličastem pokazal svojo kvaliteto. Obračun je bil natančno takšen, kot so ga Mariborčani pričakovali, toda Milanič ni zaman opozarjal, kako je lahko prebrati igro s predložki na posnetku, v živo pa je potem lahko drama. Če se je Rodrigo Defendi po poškodbi še nekako znašel z Adamom Rooneyjem, je imel Marko Šuler hude težave z Jaydenom Stockleyjem in njegovimi 191 centimetri. Šulerja, ki je resda pričakoval boj in ogromno dela že na mariborskem letališču, in celotno mariborsko obrambo je reševal mož tekme Jasmin Handanović, toda pri izenačujočem začetku krhke obrambe ni več mogel rešiti. Pritisk je bil pač prehud skozi vso tekmo, kjer je bil Aberdeen precej nevarnejši.

Maribor lahko pred povratno tekmo, kjer bo tekmec moral pokazati podoben obraz kot na prvi tekmi v iskanju zadetka, vseeno hrabri dejstvo, da so po tleh s kombinatoriko za Škote nevarni, ni jim pa ravno uspelo drvenje po avtocesti, na katero je s protinapadi upal Zlatko Zahović. Marwan Kabha je zapravil lepo kombinatorno akcijo v prvem polčasu, Dare Vršič je skoraj na krivi nogi dobil Joea Lewisa v drugem delu, toda to je bil drobiž v primerjavi z zapravljenimi priložnosti Aberdeena. Vprašanje, ali bo Novakovićev gol v gosteh dovolj.