Razmeroma visoka rast nekaterih delnic je predvsem posledica tehničnih dejavnikov. Indeksi, ki so junija močneje upadli, so namreč ta mesec tudi nekoliko več pridobili. Odziv finančnih trgov po referendumu v Veliki Britaniji je bil očitno pretiran. Izstop Velike Britanije iz EU se namreč ne bo zgodil tako hitro, niti ne bo tako preprost, na kar nakazujejo tudi politični zapleti v tej državi. Medtem sta tudi evropska in ameriška centralna banka ohranili ohlapni monetarni politiki. Še vedno se sicer čaka na odločitev japonske centralne banke pri morebitnem sprejetju nadaljnjih nestandardnih monetarnih ukrepov. Poleg tega so tudi dosedanji poslovni rezultati podjetij v ZDA in Evropi za drugo četrtletje pozitivno presenetili, kar še posebno velja za dobičke podjetij. Seveda je pri tem vseeno treba upoštevati vpliv že nekoliko znižanih pričakovanj.

Na drugi strani je cena nafte vztrajno upadala, saj je recimo nafta WTI od začetka julija v dolarjih izgubila skoraj 15 odstotkov vrednosti. Če bi se ta trend nadaljeval, bi to še stopnjevalo napetosti v že tako prizadetem bančnem sektorju. Za upad cene je poleg razlogov na ponudbeni strani zaslužen tudi precejšen porast ameriškega dolarja, ki pa po »status quo« zasedanju ameriške centralne banke že nekoliko izgublja vrednost.

Za nadaljnjo pripravljenost vlagateljev na prevzemanje tveganja in s tem na gibanje cen finančnih instrumentov zna imeti vsaj kratkoročno odločilen pomen objava rezultatov obremenitvenih testov evropskih bank. Še posebno bodo v ospredju italijanske banke z Monte-Paschi na čelu, za katere se na najvišji politični ravni že nekaj časa iščejo najrazličnejše rešitve. Pričakuje se, da bodo nekatere izmed bank imele precej slabe rezultate, ki bi lahko vodili k zahtevam po dokapitalizaciji ali kakšnim drugim bolečim ukrepom.