Jasno je, da tehtnih razlogov za pobijanje volkov ni. Kakšni pa so sploh lahko tehtni razlogi za poboj teh živali, torej živih bitij? Povzročanje škode na drobnici, kakor zatrjujejo nekateri? Če bi volkovi imeli svojo naravno hrano, to pa je mrhovina, saj so mrhovinarji, torej čistilci narave, ne bi napadali drobnice. Zakaj ni mrhovine oziroma je je bolj malo? Ker je malo naravnih smrti prostoživečih živali, saj jih večina umre nasilne smrti, ki jo povzročijo lovci, torej tisti, ki trdijo, da varujejo naravo. Lovci jo varujejo tako, da jo uničujejo, kajti ubijanje živali je uničevanje narave.

Lovci, ki vsako leto pomorijo več kot 100.000 nedolžnih prostoživečih živali, pa ne samo da okrutno ubijajo živali, temveč tudi veliko večino »pojedo«, s čimer ukradejo hrano mrhovinarjem, ki potem za hrano ubijajo tudi domače živali. Nekateri trdijo, da je odstrel volkov potreben, da bi na tak način zmanjšali krivolov na volkove. Ubijaš živa bitja s trditvijo, da s tem rešuješ druga živa bitja. Skrajno absurdno. V zadnjih letih so lovci po ukazu države pobili več deset volkov. Očitno je, da so bili ti umori nezakoniti, kajti vsi so potekali po sistemu, ki ga je zdaj »zrušilo« upravno sodišče.

Po enakem sistemu so pobijali tudi medvede. Teh pa po očitno nezakonitem sistemu ni padlo samo nekaj deset, temveč je ta številka krepko nad številko 1000 v času samostojne Slovenije. V naši državi po ukazu države in z asistenco samooklicanih varuhov narave (lovcev) torej že desetletja tečejo potoki medvedje krvi. Seveda ne samo medvedje, temveč tudi krvi volkov, srn, divjih prašičev, jelenov, zajcev, lisic, rac mlakaric, raznih ptičev…

Z ubijanjem pripadnikov ogrožene živalske vrste (medvedi, volkovi…) se vrsta še bolj ogroža. Namesto da bi država ščitila ogroženi vrsti (medved in volk), ki sta zavarovani celo z mednarodnim pravnim aktom, ju z ukazom, da se morijo pripadniki teh vrst, še bolj ogroža. In to počenja država, ki ima v svoji ustavi (5. člen) zapisano, da skrbi za ohranjanje naravnega bogastva. Kako je mogoče z ubijanjem in uničevanjem živali, ki so naravno bogastvo, skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva, vsaj meni ni znano. Država z uničevanjem naravnega bogastva le-to ohranja? Absurdno.

Lovski lobi ne popušča, na vsak način želi medvede in volkove pobijati dalje. Če ne bo šlo po sedanjem sistemu, se že razmišlja o spremembi višjih pravnih aktov, smiselno izhaja iz v uvodu navedenega članka. Kako dolgo bodo lahko to še delali? Vedno hitreje prihaja čas, ko bo tudi lovskemu lobiju odklenkalo in se bo preselil na smetišče zgodovine.

Ali bo kdo od pristojnih državnih uradnikov na ministrstvu ali v zavodih odgovarjal za nezakonito pobijanje volkov?

Vlado Began, Šmarje pri Jelšah