»Mami, mami, glej me,« je na vrhu tobogana v kopališču Aqualuna v Podčetrtku kričal štiriletnik, ki se je pripravljal na spust v globino, a je želel, da to vidi tudi njegova mami. Ni ga razočarala, ob robu bazena je stala s telefonom in spust posnela ter še fotografirala. Da bo za spomin, je dejala in že odhitela na drugo stran bazena, kjer je sina ob vznožju tobogana za vsak primer čakal očka.

Da, otroci so tisti, ki v termalnem parku Aqualuna v Podčetrtku najbolj uživajo. To so nam pritrdili številni kopalci, ki tu z veseljem preživijo dan ali celo več dni. Večinoma so to družine z otroki, kakršna je tudi družina Mihajlovič iz Starš, ki se vedno, kadar se odločijo za kopanje, odpravijo v Podčetrtek.

Ko je vroče, se zbere tudi več kot tisoč kopalcev

»Nam je tu vse všeč. Tobogani, pa živali, da o animaciji ne govorim,« je dejala Marina Mihajlovič in priznala, da gredo sicer tudi na morje. »Če je malo oblačno, je še boljše, saj je manj gneče in tudi vročina ni pretirana,« nam razloži mlada mamica. Doda, da se radi podajo tudi v okolico Podčetrtka, ki ponuja marsikaj. »Šli smo že na pivo, obiskali čokoladnico, sama z možem pa sva se že razvajala tudi v velnesu Orhidelia. Res pravi užitek,« pove zgovorna Štajerka.

Da vreme nekoliko vpliva na obisk, prizna Vasja Čretnik, vodja marketinga Term Olimia, kjer so z letošnjo sezono zadovoljni. »Imamo porast gostov, predvsem iz Nizozemske in Danske, nasploh pa je več kot polovica domačih. Če je vreme nekaj dni nestabilno, se to najbolj pozna pri obisku Aqualune. Takoj ko je nekaj dni vroče, se zbere tudi več kot tisoč kopalcev,« pove Čretnik.

Urejene kolesarske steze vabijo goste z rumenimi tablicami

»V primerjavi z drugimi občinami imamo mi daleč največ urejenih kolesarskih stez, zato nas rast števila gostov ne preseneča,« pove župan Peter Misja, ki je obenem tudi na čelu turistične zveze. Prav zato je po njegovem v kraju veliko rumenih tablic, saj so gostje iz držav Beneluksa vajeni počitnice preživljati bolj dinamično in rekreativno, medtem ko se Slovenci radi ustalijo na enem mestu.

A trenutno je domačih gostov v Podčetrtku celo več kot tujcev. Tudi Stržinarjevi iz Poljanske doline so si za oddih izbrali kamp Natura, kjer bodo ostali teden dni. »Otroci tu res uživajo, za kar skrbijo tudi animatorji z različnimi igrami,« nam pove Urška Stržinar in doda, da so za otroke tobogani pa kobra in drče zakon.

In kaj bi počeli, če bi bilo vreme slabo, smo radovedni? »Malo bi šli k čarovnicam pogledat ali na pivo k Halerjevim in še po kakšno čokolado. Pa tudi karte, žogo in badminton imamo s seboj, tako da nam dolgčas ne bi bilo v nobenem primeru,« pove Urška. Da Aqualuna ni le za družine z otroki, dokazujeta Maša Prodnik iz Škofje Loke in Marko Strojanšek iz Ljubljane, mladi par, ki se je za oddih v Podčetrtku odločil prvič.

»Prvi vtis je enkraten. Ni pretirane gneče in se zato tudi ne drenjamo, sicer pa sem tudi sama zelo navdušena nad tobogani in komaj čakam, da jih preizkusim,« nam pove Maša. Kljub temu da otrok z Markom še nimata, ju otroški živžav niti malo ne moti. Sta pa že prvi dan obiskala Jelenov greben, kjer so ju navdušili jeleni, ki so jima koruzo jedli iz roke. »Enkratno doživetje,« je navdušena Maša, ki je svojega Marka za nekaj dni odtrgala od dela na kmetiji na robu Ljubljane, natančneje v Savljah.

Da so kopalci v Aqualuni zelo disciplinirani, če ne že kar preveč zadržani, nam pove reševalec iz vode Aljaž Stropnik, ki zato nima veliko dela. »Na srečo pa tudi kakšne reševalne akcije letos še nismo imeli,« pojasni mladenič, ki je kot reševalec v Podčetrtku letos prvo leto, pred tem pa je že bil tudi na morju.

Kar osem let učenja za čokoladne žele bombone

Čeprav poleti nekaterim zaradi vročine bolj prija pivo kot čokolada, v olimski čokoladnici manjšega obiska v tem letnem času ne zaznajo. »Prej nasprotno,« pravi Mateja Videtič, »k nam gostje prihajajo vse leto, ne glede na letni čas. Čokoladne dobrote pa našim kupcem poleti ponudimo tudi v posebni vrečki, v kateri se ne segrejejo preveč, da jih lahko odnesejo s seboj na pot.«

V čokoladnici za izdelavo pralinejev in čokolad uporabljajo izključno kakavovo maslo, zato imajo njihovi izdelki rok uporabnosti najmanj pet mesecev. »Vsako leto razvijemo tudi nekaj novih okusov. Trenutno smo najbolj ponosni na žele bombone, ki smo se jih učili izdelovati kar osem let. Šele zdaj nam je končno uspelo izdelati takšne, s katerimi smo zadovoljni mi in stranke,« nam izda Videtičeva.

Proizvodnja čokoladnih izdelkov v Olimju je vezana na prednika Alfonza Videtiča, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje na Dunaju delal kot slaščičar, leta 1915 pa je moral zaradi pomanjkanja kakava in drugih uvoznih surovin prenehati delati. A so njegove recepture za čokoladne izdelke, poimenovane pralineji po francoskem maršalu Du Plessisu - Praslinu, njegovi potomci v zgodnjih devetdesetih letih minulega stoletja vzeli iz pozabe.

Rudolf Videtič je v Olimju odkupil staro ljudsko šolo in v njej uredil čokoladnico, ki je ne le od znotraj, temveč tudi na zunaj prava paša za oči.

Iz Grčije v Čateške, zatem pa še v Olimje

Pri nakupu sladkih dobrot smo ujeli mlado družino iz Beograda, ki si je po počitnicah v Grčiji nekaj dni oddiha privoščila tudi pri nas. »Bili smo že v Čateških toplicah, zdaj smo obiskali še Olimje,« je dejal Goran Šišević, ki je prišel k nam z ženo in hčerkico.

V turističnem informativnem centru sredi Podčetrtka je informacije iskala celo Primorka Vesna Gačnik, doma iz Izole, ki se je prišla pozanimat, kam bi še lahko popeljala svoje sedem, devet in dvanajst let stare vnuke, da ne bi bili ves čas le v bazenu.

»Lahko obiščete kočo pri čarovnici, sicer pa jim je vsak večer na voljo tudi disko in lahko tudi zaplešejo,« jim je predlagal Boštjan Misja.