Policisti skoraj vsak dan poročajo o drznih tatvinah na avtocestnih počivališčih, ko nepridipravi z raznimi prevarami iz vozil zvabijo voznike ali pa jih kako drugače zamotijo, medtem pa iz vozil poberejo vse, kar se vrednejšega da pobrati. Nemalokrat poročajo tudi o vlomih v kabine tovornjakov, medtem ko vozniki v njih spijo. Tokratni primer je nekaj povsem drugačnega, zgodba in njen glavni igralec, bosanski voznik tovornjaka, pa je lahko navdih za vse ljudi in dokaz, da je poštenost pri marsikom najvišja vrednota. Zagotovo je pri tem vozniku.

Odpovedal se je nagradi

Iz policijske uprave Ljubljana so včeraj sporočili, da je v ponedeljek okoli 18. ure voznik tovornega vozila, državljan Bosne in Hercegovine, ki je Slovenijo zgolj prevozil, obvestil policiste, da je na počivališču Lom našel potovalko. Opazil je tudi, da je potovalko izgubil voznik večjega temnejšega vozila. Tovornjakar je počakal policiste in jim potovalko izročil. Ti pa so naleteli na neverjetno najdbo. V potovalki je bilo poleg nekaj oblačil in osebnih predmetov tudi devet tisoč evrov gotovine. Policistom ni bilo treba dolgo čakati, ko se je na počivališče s svojim BMW pripeljal državljan Češke in jim začel pojasnjevati, da je on tisti, ki je izgubil potovalko. To naj bi ugotovil sredi vožnje naprej proti Primorski. Potovalko skupaj z vsem denarjem so mu policisti vrnili.

Poštenemu najditelju je srečni lastnik denarja ponudil nagrado, po naših podatkih sto evrov, a je tovornjakar nagrado zavrnil, češ da je bilo zavarovanje najdbe in klicanje policije njegova dolžnost. Potem so se vsi odpeljali naprej. Na policiji nam žal niso mogli posredovati imena poštenega lastnika, da bi mu lahko vsaj javno medijsko izrekli priznanje.

Sto tisoč evrov vreden nakit

Takih najdb, kot je bila ponedeljkova, seveda ni prav veliko. Ko smo decembra lani v Dnevniku pisali o zgodbi z Dunaja, kjer so po Donavi plavali bankovci v skupni vrednosti več kot sto tisoč evrov in je najditeljema pripadla nagrada v višini od pet do deset odstotkov najdbe ali pa celotna vsota, če lastnika ne bi našli v letu dni, smo izvedeli, da je bila vsaj na območju policijske uprave Ljubljana doslej najvišja vsota najdene gotovine okoli tri tisoč evrov. Za najvrednejšo najdbo pa velja nekaj sto tisoč evrov vreden nakit, ki ga je pred tremi leti našel uslužbenec enega od blejskih hotelov. Potem ko je dokazala, da je res lastnica, so nakit vrnili ruski turistki.

Glede nagrade za najditelja pri nas velja, da je ta v celoti odvisna od velikodušnosti in hvaležnosti lastnika, zakonske opredelitve namreč ne poznamo. Velja pa, da če policija v primeru kakršnih koli najdenih predmetov v enem letu ne najde lastnika, najdba pripada najditelju. Zakon pa opredeljuje, da moramo o vsaki najdbi, če je to le mogoče, sami obvestiti lastnika, sicer pa policijo. Sploh je to pomembno v takih primerih, kot je bil ta na Lomu, saj policija potem preveri, ali najdba (sploh če gre za gotovino) slučajno ne izvira iz kaznivega dejanja. Če bi si najdbo prilastili, pa glede na zakon sami storimo kaznivo dejanje zatajitve, za katero je zagrožena celo zaporna kazen.