Med bolj zanimivimi delnicami, gledano po donosu, so bile prejšnji teden delnice Cinkarne Celje, ki so se podražile že drugi teden zapored, in sicer za 3,39 odstotka na 87,88 evra. Lepo rast lahko pripišemo predvsem možnosti vključitve delnic v izračun indeksa SBI TOP. Vključitev v osrednji indeks in morebitna opustitev avkcijskega načina trgovanja bi verjetno pomenila večjo likvidnost in s tem dodaten fokus investitorjev.

Med blue chipi so sicer zmagovalke tedna delnice Krke, ki so se podražile za 2,48 odstotka na 57,39 evra, sledijo pa jim delnice Zavarovalnice Triglav, ki so porasle za 0,85 odstotka na 23,65 evra. Na drugi strani so najbolj zdrsnile delnice Pozavarovalnice Sava, ki so v primerjavi s preteklim petkom izgubile 2,05 odstotka in končale pri 14,30 evra.

Več zanimivih zgodb prihaja iz tekočega tedna, v katerem so v ospredju delnice Gorenja. V torek so delnice Gorenja pridobile skoraj sedem odstotkov in so trgovanje kot edine v indeksu končale z rastjo. Močno rast gre pripisati novici, da bo Gorenje japonskemu Panasonicu do konca septembra omogočilo izvedbo skrbnega pregleda. Po tem bi se Panasonic lahko odločil za ponudbo za povečanje lastniškega deleža. Delnice Gorenja so tako končale 6,84 odstotka nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo, pri 7,031 evra, pojavljajo pa se očitki o neenakomerni obveščenosti na trgu. Bobinac odgovarja, da se je uprava družbe odločila za odlog objave notranje informacije, saj je bilo to v interesu tako družbe kot tudi njenih lastnikov. Pravi, da bi bila družbi in njenim lastnikom v primeru predhodne objave povzročena večja škoda, če se Panasonic po opravljenem skrbnem pregledu ne bi odločil, da nadaljuje s svojimi aktivnostmi. Delnica Gorenja se je od novembra, ko je bil Bobinac na sestanku pri Panasonicu v Tokiu, okrepila za kar 60 odstotkov.