Lani je kino na prostem, ki ga v sklopu projekta Film pod zvezdami na grajskem dvorišču organizirata Kinodvor in Ljubljanski grad, v slabem mesecu obiskalo skoraj 15.000 gledalcev. Številka nemara res priča o dejstvu, da ostaja kino najcenejša množična zabava, v primeru kinematografske ponudbe v Ljubljani – v poletnih mesecih lahko filmofili že vrsto let uživajo še vsaj v letnem kinu Kinodvorišča in na Kongresnem trgu – pa tudi kakovostna.

Prenosna projekcijska kabina

Kino pod zvezdami vabi na ljubljanski grad tokrat že trinajsto poletje zapovrstjo. Ideja letnega kina je, kot pravi Kinodvorova sodelavka Tjaša Smrekar, preprosta: »Vprašali smo se, kaj ponuditi kinogledalcem v poletnem času. Rešitev je bila kot na dlani, le kino je bilo treba iz dvoran preseliti na plan, obenem pa poskrbeti, da projekcije glede na kinematografske standarde ostanejo kakovostne.« V te namene so v Kinodvoru kupili digitalni projektor in izdelali posebno prenosno projekcijsko kabino, ki jim omogoča izvedbo tovrstnih projekcij, denimo tudi dokumentarca Sol zemlje, ki si ga je bilo konec maja ob odprtju razstave svetovno znanega fotografa Sebastiãa Salgada v Mestnem muzeju izjemoma mogoče ogledati tudi v čarobnem nočnem Tivoliju. S tem so v Kinodvoru za svoje potrebe rešili tudi že dolgoletno ljubljansko dilemo o morebitni stalni postavitvi objekta, namenjenega kinu na prostem.

Ponudba filmov, ki so predvajani pod zvezdami, predstavlja nekoliko razširjen izbor del, ki so najbolj zaznamovala minulo filmsko sezono, denimo VirčevHouston, imamo problem! ali z oskarjem nagrajeni film V žarišču režiserja Toma McCarthyja. Kinodvor bo v tem poletju na grad pripeljal kar osem predpremier, med njimi AlmodóvarjevoJulieto in denimo režijski prvenec igralca Dona CheadlaMiles Davis, ki jih bo pozneje mogoče videti v rednem sporedu. »Zajame pa Film pod zvezdami tudi nekatera dela, ki jih v Kinodvoru nismo predvajali, saj so bila na sporedu v komercialnih kinomrežah in jih obiskovalci v središču mesta praviloma niso mogli ujeti. Tipični tak primer je denimo zadnja Vojna zvezd J. J. Abramsa ali pa OkornovPlanet samskih, ki je bil pred dnevi na gradu razprodan, a zaradi dežja žal odpovedan,« pojasnjuje Smrekarjeva.

Ko vreme vlada filmu

Če jo organizatorjem zagode vreme, zahteva to precej spretnosti pri novem usklajevanju kinosporedov. V primeru odpovedi za Film pod zvezdami velja, da bo isti film naslednji večer predvajan v dvorani Kinodvora. Tisoč sedežev na gradu je seveda nemogoče nadomestiti z dvestotimi v dvorani, kar včasih sproži nekaj negodovanja, a obiskovalci imajo vedno možnost vstopnice zamenjati za druge projekcije ali dobiti povračilo denarja; cena vstopnice znaša 4,5 evra, za predpremiere evro več.

Tovrstnih težav ni v primeru Kinodvorišča, ki vsako poletje pripravi uvod v poletno sezono. Koncept se od grajskega nekoliko razlikuje, saj je v Kinodvorišču prikazan redni spored Kinodvora, ki bi ga sicer spremljali v zavetju dvorane, in ne lanska produkcija. Med 2. in 21. avgustom si bo tako v atriju Slovenskih železnic mogoče v nekaj zaporednih večernih projekcijah ogledati denimo Komuno danskega režiserja Thomasa Vinterberga ali AllenovCafé Society. V primeru slabega vremena se projekcija urno preseli kar v sosednjo Kinodvorovo dvorano; tako je celo v primeru, če začne deževati kar sredi filma.

Ogled z dežnikom

Poletno filmsko ponudbo med 23. in 25. avgustom končuje še Letni kino na Kongresnem trgu, nastal po zgledu Bologne in Locarna. V tem primeru bo ogled brezplačen, in to celo v primeru dežja. »Na Kongresnem trgu prikazujemo filmske klasike, povezane s počastitvijo pomembnih obletnic v mestu in kinu. Tokrat bomo predvajali restavrirano Dolino miruFranceta Štiglica. Legendarni v Cannesu nagrajeni film praznuje letos šestdeset let,« pravi Smrekarjeva. Veseli se tudi zaključne projekcije pod zvezdami – filma Rešitev v zadnjem trenutkuFreda Newmeyerja in Sama Taylorja iz leta 1923, ki bo predvajana v počastitev dvajsetletnice Slovenske kinoteke. Film bo v živo na klavirju spremljal eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov Neil Brand.

Kinodvor se je v minulih letih preizkušal tudi na Bledu, a je projekt Film ob jezeru letos zaradi organizacijskih težav, ki jih narekuje muhasto poznoavgustovsko vreme na Gorenjskem, prestavljen na prihodnje leto.

Projekcije pa se tokrat selijo tudi na ulico, med še bolj mlade ljubitelje sedme umetnosti. Tik pred začetkom novega šolskega leta, 26. in 27. avgusta, bo filmsko, glasbeno in športno dogajanje zavzelo šolsko igrišče ljubljanske osnovne šole Zalog. S slovenskim filmom  Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića se bodo mladi podali v svet hiphopa, z italijanskim Pretesna koža režiserja Duccia Chiarinija pa bodo videli, kaj jih čaka v času odraščanja.