Na petkovi skupščini Palome bi slovaški zasebni finančni sklad Eco-Invest lahko dobil zeleno luč za vstop v lastniško strukturo sladkovrške družbe.

Pogodba s Slovaki podpisana

Po dolgotrajnih pogajanjih je namreč Paloma včeraj z Eco-Investom podpisala pogodbo o dokapitalizaciji družbe v višini 18,23 milijona evrov. »Eco-Invest nas je prepričal, da je sposoben in zavezan k temu, da bo vlagal v razvoj družbe. Uspešno zaključen dokapitalizacijski postopek nam bo omogočil finančno in strateško podporo Eco-Investa za nadaljevanje prestrukturiranja družbe in izvedbo strateškega investicijskega programa,« je pojasnil predsednik uprave Tadej Gosak.

Po strateškem načrtu, izdelanem leta 2014, pa naj bi Paloma v naslednjih petih letih za zvišanje proizvodnih zmogljivosti, posodobitev proizvodnje, energetske učinkovitosti in razširitev skladiščnih zmogljivosti potrebovala slabih 70 milijonov evrov. Že v kratkem pa bo tehnološko zaostala družba za naložbe potrebovala od 15 do 20 milijonov evrov.

Za prevzem Palome se Eco-Invest oziroma njegova hčerinska družba Slovak Hygienic Paper zanima že približno desetletje. Ponujena dokapitalizacija v višini 18,23 milijona evrov je za tri milijone evrov višja od zneska, ki ga je bil pripravljen v Palomo letos vložiti poljski finančni sklad Abris Capital. Sredstva za dokapitalizacijo se je Eco-Invest, ki doseže več kot 800 milijonov evrov prihodkov od prodaje na leto, celoten njegov kapital pa znaša 1,15 milijarde evrov, zavezal priskrbeti iz lastnih prostih denarnih sredstev. V ta namen je že predložil notarsko overjeno izjavo ene od bank o prejemu depozita v višini dobrih 20 milijonov evrov.

S 18-milijonsko dokapitalizacijo bi Eco-Invest v Palomi pridobil 57-odstotni lastniški delež. Če bo na skupščini tudi Slovenski državni holding (SDH) podprl predlog Palomine uprave in nadzornega sveta o dokapitalizaciji, bo moral Eco-Invest po zakonu o prevzemih objaviti prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic. Medtem ko je Abris Capital za delnico ponujal 3,30 evra, Eco-Invest ponuja 4,01 evra.

Za dokapitalizacijo Palome prispela še ena ponudba

Za dokapitalizacijo in privatizacijo Palome je pred dnevi prispela še ena ponudba. Oddala jo je nemška družba MBB, ki ima v lasti poljskega proizvajalca higienskega papirja Hanke Tissue. Kot smo že poročali v Dnevniku, je MBB že lani oddal nezavezujočo ponudbo za dokapitalizacijo Palome, vendar je bil takrat kot najboljši ponudnik v nadaljevanje postopka povabljen le Abris Capital. Toda časa, da bi MBB opravil skrbni pregled Palome, v katerem bi se lahko seznanil z njenimi podrobnostmi poslovanja, zmanjkuje.

Potem ko je Abris Capital na začetku junija sporočil, da ga prevzem Palome več ne zanima, so v SDH, 70-odstotnem lastniku sladkovrške družbe, pojasnili, da pričakujejo, da bo uprava kljub odstopu izbranega investitorja preučila vse možnosti za uspešen zaključek dokapitalizacijskega postopka. Če se to ne bo zgodilo, bo SDH začel prodajati delnice, in sicer na podlagi javne dražbe. Pri tem naj bi bile vse potrebne aktivnosti (izvedba cenitve in skrbni pregled) pripravljene do začetka septembra. Prodaja Palominih delnic brez dokapitalizacije pa bi pomenila, da bi družba lahko ostala brez nujno potrebnega obratnega kapitala.

V prvi polovici letošnjega leta so se prihodki od prodaje v Palomi zvišali za štiri odstotke, na skoraj 44 milijonov evrov. S prodajo izdelkov pod lastno blagovno znamko je družba na strateških trgih zvišala tržne deleže in ob koncu leta 2016 pričakuje pozitiven rezultat.