Vse od tragedije 14. julija poteka v Franciji polemika o tem, ali ni sprehajališča v Nici varovalo premalo policistov. Veliko Francozov meni, da bi vlada morala preprečiti še tretji veliki teroristični napad v zadnjih 18 mesecih. Notranjemu ministru Bernardu Cazeneuvu pa nekateri očitajo, da je lagal o številu in pozicijah nacionalnih policistov, ki so 14. julija varovali 30.000-glavo množico ob ognjemetu v Nici.

Zdaj ga je policistka Sandra Bertin, odgovorna za videonadzor v Nici, celo obtožila, da je prek svojih ljudi nanjo izvajal pritisk, naj spremeni poročilo o usodni noči: »Iz pisarne notranjega ministra so od mene zahtevali, naj v poročilu navedem, da je bilo nacionalno policijo videti na dveh mestih,« je povedala za časopis Journal de Dimanche. »Ta je morda res bila tedaj tam, toda na videu je nisem videla. Eno uro so name tako izvajali pritisk.« Nato so vsak dan klicali njenega nadrejena in zahtevali, da jo prepriča, »naj spremeni nekatere podatke in odstavke«. Cazeneuve, ki ga podpirata predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls, je napovedal, da bo policistko tožil zaradi obrekovanja: »Nihče iz moje pisarne ni zahteval spremembe poročila.« Menda so na Bertinovo pritisk izvajali iz centralnega direktorata javne varnosti, ki ni neposredno pod notranjim ministrom. Njen odvetnik namerava vložiti tožbo zaradi lažnega predstavljanja.

Napad je najboljša obramba

Vsekakor je v ozadju novih napadov na Cazeneuva predsednik regije Azurna obala in dolgoletni župan Nice Christian Estrosi, ki mu je Bertinova blizu. Po tragediji v Nici ta dolgoletni prijatelj Nicolasa Sarkozyja nenehno očita notranjemu ministru, da ni poslal več policistov varovat množice in da vhod v promenado ni bil dobro varovan. Še zlasti ga obtožuje, da »laže« o policistih, ki so bili ob sprehajališču v Nici 14. julija.

Ker je pristojni organ v skladu z zakoni od mestne policije zahteval uničenje vseh videoposnetkov s sprehajališča v usodni noči (te posnetke pa imajo nacionalni preiskovalci), je Estrosi napisal ovadbo zaradi poskusa skrivanja dokazov in izjavil: »Oblasti je tako strah, da bi resnica prišla na dan, da zahtevajo uničenje dokazov.«

Silovitost Estrosijevih napadov na Cazeneuva bi morda lahko pojasnili z njegovo bojaznijo, da bi tudi njega, ki se je pred tragedijo hvalil, da je Nica z več kot tisoč nadzornimi kamerami »najbolj varno mesto na svetu«, napadli, saj je kot pomočnik župana odgovoren za varnost Nice. Zato je raje sam krenil v napad. A dejstvo je, da prav njemu podrejeni na nadzornih kamerah niso opazili 19-tonskega tovornjaka, ki se je od 11. do 14. julija trikrat vozil več kilometrov po območju, ki je strogo prepovedano za vse tovornjake. Večina pomembnih politikov desnice v nasprotju s skrajno desnico pa ne zahteva odstopa notranjega ministra. Zavedajo se, da jim volilci ne bi oprostili politikanstva ob taki tragediji, če bi se na koncu izkazalo, da je imel Cazeneuve prav.