Manjka mu streha, logično, tisto več pa je že odvisno od okusa in svetovnega nazora. Ker je po svoje tak avtomobil pravi paradoks. Kot tisti paradoks, ko so nekoč pri svetovno znani znamki športnih avtomobilov namesto stranske steklene šipe namestili cenejšo plastiko, seveda brez mehanizma za dviganje in spuščanje, odstranili klima napravo in ga označili kot »dirkaško lažjega« ter ga prodajali za precej višjo ceno. In zadeva je delovala. Tako nekako deluje pri kabrioletih: manj je več. Baje.

Roko na srce, prvi avtomobili so bili brez strehe, torej kabrioleti, med največjimi navdušenci nad njimi pa so Angleži. Da, ker je Anglija znana kot otok sonca in visokih temperatur. Šalo na stran, Angleži očitno vedo zakaj, pa čeprav naj bi bili to avtomobili za drugačne podnebne razmere. Mnogi pri nas so to spoznali, še več je tistih, ki si vozilca brez strehe enostavno ne želijo. Prepih, vnetje sinusov ali srednjega ušesa, bolj pogosto uperjen pogled pod nebo v lovu za kakšnim črnim oblakom kot na promet pred seboj, sončna očala, čepica in ožgan nos. To vse so znaki, da vozite kabriolet. In to so dovolj dobri razlogi, na katere stavijo tisti, ki si takega avtomobila ne bi omislili za noben denar.

Torej, je smiselno in je Slovenija raj za kabriolete? Hmmm, mogoče. Ker se k sreči podnebje spreminja v to smer, le da je še kako pametno kupiti avtomobil, katerega streha res ne bo puščala. In vse to so tudi razlogi, zakaj tak avtomobil imeti. A pozor, puritanci bodo še vedno dejali, da je edina prava streha platnena, trdna pa je za tiste, ki sklepajo »gnile kabrioletske kompromise«. Svojevrsten paradoks je torej, da so avtomobili, ki imajo manj, torej so brez strehe, dražji. Da, mehanizem in celoten ustroj zložljive strehe pač zahteva svoj delež evrov. Danes so inženirji k sreči tudi napredovali do te mere, da se ti avtomobili več ne zvijajo kot špageti tako kot nekoč, ko si kar čutil pod zadnjico, kako gre sprednji del avtomobila v desno, zadnji pa v levo.

Prav tako je včasih nerazumljivo, zakaj v kabriolete vgrajevati že skoraj perverzno močne motorje. Ste se kdaj poskušali peljati zgoraj brez z 200 km/h? Po avtocesti? Ali pa tudi z dvignjeno streho? Nak, ne bo šlo, ne samo da je prepovedano, tudi neprijetno je. Manj konjičev je tukaj povsem dovolj, ker kabrioleti naj bi bili avtomobili za uživanje, križarjenje po obmorski promenadi. A če imate kabriolet, še ne pomeni, da vam bo kaj manj vroče. Ko sonce prižge od zgoraj, vam pomaga res le zmogljiva klima naprava in pa krema za sončenje, ki je še en obvezen pripomoček za primer, ko se želite voziti zgoraj brez za vsako ceno. Kajti, če ga že imate, potem ga morate izkoristiti, mar ne?