Antonio Guterres je dobil 12 glasov podpore (od možnih 15), nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk pa enajst. Kandidatki Hrvaške Vesni Pusić je nadaljnjo kandidaturo odsvetovalo kar enajst članic. Za položaj se poteguje 12 kandidatov, šest moških in šest žensk.

Čeprav mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, je prvo poskusno glasovanje pokazalo najvišjo podporo dvema moškima. Danilo Türk je z rezultatom zadovoljen, po njegovih besedah mora zdaj država pokazati privrženost njegovi kandidaturi. Izid ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata. »Izid razumemo kot priznanje kvaliteti naše kandidature in tudi priznanje našim aktivnostim, ki smo jih izvajali tako na ministrstvu za zunanje zadeve kot tudi na vladni ravni,« je za STA komentiral rezultat zunanji minister Karl Erjavec. Slovenski veleposlanik v ZN Andrej Logar je za STA dodal, da je Türk zelo kredibilen kandidat, dobro podkovan v mednarodnih odnosih in temah, ki zadevajo ZN.

Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani varnostnega sveta tri možnosti pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko »se podpre«, »se zavrne« ali pa »brez mnenja«. Sistem sicer spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč. Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.