»Gremo v Toplo,« so na ponedeljkovo dopoldne z nasmehi na obrazih vzklikali uporabniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Z goro prtljage so že uro pred odhodom čakali na prevoz, ki jih je popeljal v teden brezskrbnega uživanja, življenja v naravi in druženja s svojimi sicer že znanimi, vendar ne najbližjimi souporabniki. V socialnovarstveni zavod je namreč vključenih »več kot tristo varovancev: otrok, mladostnikov in odraslih z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju ter dodatnimi motnjami«, pojasni direktorica Vojka Lipovšek Polc.

V centru redno izvajajo usposabljanje mlajših do 26. leta starosti, domsko varstvo odraslih, v varstveno-delovnem centru pa dajejo zaposlitev in varstvo ter vodenje pod posebnimi pogoji. Skupinica osemnajstih varovancev se je ta teden odpravila še na zasluženi dopust. Orodja, različne materiale, šivanko, blago in osemurni delavnik so zamenjali za posedanje v naravi, risanje, družabne igre in druge prostočasne dejavnosti.

»Lepo nam je, ker nam ni treba biti v službi,« je med posedanjem pod krošnjami dreves razlagal Peter. »Kava,« pa so kričali ostali, ki so se v hipu posedli poleg njega. »Obožujemo kavo, saj je čas, ko kramljamo drug z drugim,« je pripomnila Mojca. Poleg posedanja in kramljanja so hodili na sprehode, nabirali jagode in rože ter z njimi razveseljevali svoje mentorice. Tišina v bivajoči hiši, vonj po sveže pečenem pecivu in četica pojočih, veselih ljudi, ki so se z roko v roki sprehajali po dolini pod Peco, je izpričevala veselje in iskreno uživanje v pisani družbi. »Pridi, Andrej, podaj mi roko,« se je sicer vedno zadržanemu Andreju približala Lučka. »Ljudje z motnjo v duševnem razvoju velikokrat potrebujejo le druženje, toplino, glasbo, ki jih pomirja in hkrati razveseljuje, predvsem pa dobro, lepo pripravljeno hrano,« pripoveduje Mateja Ošlak, mentorica, na taboru zadolžena za kuho.

S programom Fit in sit do boljšega počutja

Ravno hrana je tista, ob kateri so se varovancem začele iskriti oči. »V nedeljo bo pa kura,« je navdušeno vzklikal Andrej, Irena pa je bolj kot piščančje meso pričakovala piknik. »Naša skupina je sicer vključena v poseben progam Fit in sit,« razloži Tatjana Napečnik, prav tako mentorica in vodja tega programa. Z njim želijo izboljšati počutje najbolj prizadetih varovancev. »Hrana ni le zadovoljevanje potreb, pač pa tudi uravnava naše počutje,« pojasni Andreja Štekl, začetnica programa Fit in sit.

»Fit pomeni redno se gibati in biti dobro telesno pripravljen, sit pa izbirati kakovostno prehrano, ki bo poskrbela za naše psihično zadovoljstvo,« doda. »Pri meni najljubšem fantu, ki je imel hujše psihične težave in je nenehno grozil vsem okoli sebe, smo po vseh mogočih metodah poskusili še z zdravo prehrano, večjo količino zelenjave, z obroki brez dodanih sladkorjev in soli ter vsakodnevnim gibanjem,« pove Napečnikova. Doda, da je tako svojo agresijo zamenjal za umirjeno poslušanje glasbe, izgubil več kilogramov, ponovno dobil veselje do športa in vedno prisoten nasmeh na obrazu.

»S tem, ko jim namesto belega kruha postrežemo sveže pečeni polnozrnati kruh, jim namesto salame ponudimo pisan zelenjavni krožnik in namesto pudinga sadje, jim pokažemo, da je tudi zdrava hrana lahko zelo dobra,« pravi Ošlakova in doda, da vzkliki, kot so 'Dobro si skuhala, Mateja', to tudi potrjujejo.

Zdrava ledena sadna torta

Posebno navdušenje je bilo tudi nad zdravo ledeno sadno torto, ki so jo pripravili ob praznovanju treh rojstnih dni. Petje pesmi Vse najboljše je moralo počakati, saj je bilo prvo na vrsti sladkanje, šele nato vnovič prižgan radio in zaključni ples v pižamah. Po enem tednu in ponovnem prihodu v Črno se je pričelo pripovedovanje zgodb svojim sostanovalcem in prijateljem, še preden pa so se vrata zavoda zaprla, se je že zaslišalo: »Se vidimo drugo leto v Topli!«