Ne glede na to, v katerem režimu so se šolali jugoslovanski otroci, vedno so jim razložili tudi zgodbo o tem, kako je bil rojen jugoslovanski princ prestolonaslednik Aleksander Karađorđević. Ker je bila njegova družina v izgnanstvu v Londonu, je 17. julija 1945, ko se je rodil v londonskem hotelu Claridge's, soba številka 212 začasno postala del Jugoslavije, da je princ lahko uradno postal Jugoslovan. Dogodek je uradno zapisan na internetni strani princa Aleksandra, prav tako v uradni zgodovini hotela Claridge's.

Novinarji niso našli nobenih pisnih dokazov

Toda BBC je pred dnevi objavil članek, v katerem trdijo, da ni nobenega uradnega dokumenta, da se je to res zgodilo. Ali je mogoče, da je zgodba o londonski hotelski sobi le mit? Kralj Peter in kraljica Aleksandra sta tedaj že štiri leta bivala v hotelu, ki je v tistem času veljal za enega najbolj trendovskih. Vsekakor sta želela, da bi bil njun sin prestolonaslednik rojen v državi, ki bi ji vladal, a se v državo nista smela vrniti.

Britanski premier Winston Churchill naj bi jima ponudil možnost, da se hotelsko sobo začasno spremeni v ozemlje Jugoslavije. Toda novinarji BBC niso našli nobenega uradnega dokumenta, da se je to res zgodilo. Edini dokument, ki omenja princa Aleksandra in hotel, je pismo jugoslovanskega veleposlanika britanskemu zunanjemu ministrstvu, češ da je kraljica Aleksandra v hotelu rodila sina in da je njeno uradno prebivališče naslov hotela. Princ Aleksander ob rojstvu ni dobil britanskih dokumentov, temveč jugoslovanski kraljevi potni list, kar je po njegovem mnenju zadosten dokaz, da je bil rojen v Jugoslaviji. Britanski državljan je postal šele, ko je dopolnil osemnajst let. Trdi tudi, da so bili vsi dopisi med njegovim očetom in Churchilom, ki bi dokazovali, da je bila hotelska soba v času njegovega rojstva Jugoslavija, izgubljeni, tako kot veliko dokumentov iz pisarne njegovega očeta. Britanski ustavni pravniki pa trdijo, da premier nikoli ni imel moči, da bi mimo parlamenta posegal v teritorialno celovitost države.

Tako je verjetno zgodba o tem, kako je hotelska sob v Londonu postala del Jugoslavije, bržkone le romantična fikcija, ki pritiče rojstvu prestolonaslednika.