Donald Trump, ki sproti spreminja tradicionalna konvencijska pravila, je po torkovem večernem glasovanju, na katerem so ga republikanski delegati uradno potrdili za strankinega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah in nato podprli še njegovega izbranca za podpredsednika Mika Pencea, navzoče v konferenčni dvorani nagovoril po videokonferenci. Dejal je, da se pot proti Beli hiši nadaljuje in da je čas za zmago nad tekmico Hillary Clinton, ki bo uradna kandidatka postala na demokratski konvenciji prihodnji teden v Philadelphii.

Soliden vtis za prvi nastop

Ponedeljkov poskus protitrumpovskega udara je bil medtem že pozabljen, iz spornega plagiatorskega govora morebitne prve dame Melanie Trump pa v republikanskem taboru niso delali večje zgodbe. Iz njegovega štaba so sporočili, da zaradi te nerodnosti nihče ne bo izgubil službe, čeprav so se sprva pojavili tovrstni pozivi. New York Times je poročal, da je Trumpova žena že pred enim mesecem prejela osnutek govora, ki sta ga spisala Matthew Scully in John McConnell, uveljavljena že v sodelovanju z mlajšim Georgeem Bushem.

Pripomb k osnutku naj ne bi dobila, Melania Trump pa naj bi ga spremenila s pomočjo nekdanje balerine Meredith McIver, o kateri je znano pravzaprav le to, da je družinska prijateljica Trumpovih in soavtorica nekaj Donaldovih knjig. Iz poplave spletnih primerjav govorov ni bilo težko izluščiti, da je bil nastop sedanje prve dame Michelle Obama bolj doživet, a tudi priseljenka iz Slovenije naj bi pri nevtralnih opazovalcih pustila soliden vtis. Nekateri so našli še kakšno drugo kost za glodanje, med njimi napačno navedbo v konvencijskih biografskih papirjih, kjer so za Melanio navedli, da je končala univerzo v Ljubljani, bolj tračarski mediji pa so povlekli na dan njen domnevno slab odnos s Trumpovimi otroki iz prejšnjih zakonov. Prav 32-letni Eric iz Trumpovega prvega zakona pa je bil v torek tisti, ki je z oddajo glasov New Yorka očetu zagotovil potrebnih 1237 glasov za predsedniško nominacijo, ki jo je na koncu formalno objavil predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan.

Zagotovljen odmeven finale

Republikanska konvencija, ki so jo tematsko razdelili v štiri sklope, izpeljane iz Trumpovega osnovnega predvolilnega slogana »Make America Great Again« (Naredimo Ameriko spet veliko) v ponedeljkovega Naredimo Ameriko spet varno in torkovega spet delovno, se je pod motom zadnjega konvencijskega dneva sinoči nadaljevala z zamislimi, kako jo narediti znova prvo. Kot glavni govornik je bil v noči na danes po slovenskem času napovedan podpredsedniški kandidat Pence, danes zvečer pa bo zagotovo odmevno nastopil pod motom Naredimo Ameriko spet enotno v skladu s tradicijo Donald Trump z uradnim sprejemom strankine nominacije.