Čeprav večina superjunakov izvira iz stripov in so pot na velika platna našli šele kasneje, si jih večina, predvsem pripadniki mlajše generacije, najbolj zapomni prav po filmih. In če so debate o tem, kateri superjunak bi premagal katerega oziroma kdo je boljši in močnejši, lahko neskončne, jih pri prevoznih sredstvih pač ni – na prvem mestu je z naskokom Batmanov batmobil.

Batmobil se v povezavi z Batmanom pojavi v toliko različnih verzijah in oblikah, da bi lahko vsakega posebej brez težav predstavili v dolžini pričujočega članka, zato za informacijo zapišimo samo, da se prvič pojavi v prvi zgodbi stripa o Batmanu že davnega leta 1939, batmobil pa so ga poimenovali šele dve leti kasneje. Zatem ga srečamo v številnih stripih, risanih in igranih televizijskih serijah ter filmih, v obliki igrač in v računalniških igrah. In čeprav je mnogim v spominu morda najbolj ostal batmobil iz zadnjih treh filmov o Batmanu, fantastični trilogiji Christopherja Nolana, dvomov o tem, kateri je najbolj znan med oboževalci omenjenega lika in tudi filmskimi kritiki, ni – to je batmobil iz prvih dveh »novodobnih« filmov o Batmanu režiserja Tima Burtona – Batman in Batman se vrača.

Keatonov batmobil

Avto v Burtonovih filmih ima v nasprotju z nekaterimi drugimi batmobili, ki že bolj spominjajo na tank, osnovo celo v pravem avtomobilu oziroma pravih avtomobilih – izdelali so ga namreč na podlagi šasije chevroleta impale iz leta 1985, karoserija pa je temeljila na chevroletu corvette iz leta 1970, ki so ga seveda močno preoblikovali. Idejni oče za obliko batmobila in njegove funkcije je bil oskarjevec Anton Furst, ki je pri snovanju vozila med drugim uporabil dele reaktivnega letala in oklepnih bojnih vozil, sicer pa lahko med drugim zasledimo, da je v dolžino meril več kot 6,6 metra, da je z mesta do hitrosti slabih 100 kilometrov na uro pospešil v treh sekundah in da je s pomočjo posebnega »sunka moči« dosegel kar 530 kilometrov na uro.

Opremljen je bil s celo vrsto različnih orožij, kot so mitraljezi, metalci posebnih diskov, bomb, olja in dima. Med vožnjo se je lahko zožil, in sicer tako, da je »odvrgel« večino materiala s svojega trupa in drugače nastavil kolesa, kar mu je omogočalo, da se je zapeljal skozi najožje mestne uličice. Bil pa je tudi poln naprednih tehnologij, kot je na primer posebna »noga« na dnu vozila, ki je avto dvignila in ga zasukala za 180 stopinj, v hipu pa se je lahko okoli njega vzpostavil tudi poseben ščit pred vsemi oblikami orožja.

Keatonov batmobil, kot ga večkrat poimenujejo po takratnem igralcu Michaelu Keatonu, ki je upodobil Batmana, se prvič sicer pojavi, ko Batman reši lepo novinarko Vicki Vale (Kim Basinger) iz rok zlobnega Jokerja (Jack Nicholson), v obeh filmih pa je še nekajkrat ključni element pri uspešnih pobegih in dobljenih bitkah z nepridipravi. Kot se pri tovrstnih avtomobilih večkrat zgodi, pa so po njegovem vzoru nastale tudi številne replike, menda tudi takšne, ki so dobile homologacijo za vožnjo po cestah.