Že dva tedna je (spet) mogoče s portoroškega letališča s čarterskim letom poleteti v srbsko prestolnico. »Povratna vozovnica stane 120 evrov, v to ceno pa so vključeni tudi takse in 15 kilogramov prtljage,« je zadovoljen direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc.

Na tej relaciji so sicer v preteklosti že bile letalske povezave, a z njimi portoroško letališče ni imelo ravno srečne roke, saj so vse delovale le kratek čas. Kako bo tokrat, ni jasno, si pa Krajnc želi, da bi povezava med Beogradom in Portorožem postala redna linija. Ena večjih težav je prekratka pristajalna steza, zaradi česar tam večja letala ne morejo pristajati. »Podaljšanje steze se rešuje v okviru državnega prostorskega načrta,« pravi Krajnc in dodaja, da jih še vedno hromi počasna in neokretna birokracija. Da je podaljšanje steze nujno za nadaljnji razvoj slovenske obale kot turistične destinacije, se strinjajo tudi v piranski občini, ki je delna lastnica portoroškega letališča. Podaljšanju steze nasprotujejo v krajinskem parku Sečoveljske soline.

Če bi v Portorožu lahko pristajala večja letala, bi to pomenilo povezavo do najpomembnejših evropskih letališč, kot so Frankfurt, Zürich, München, Rim in Dunaj. Na tak način bi po mnenju piranske občine lahko na slovensko obalo pritegnili tudi ameriške goste, ki trenutno med tujci na slovenski obali nimajo pomembnejšega deleža.

Kostića mikajo še drugi hoteli

Tokratno čartersko povezavo med Portorožem in Beogradom so v pogon spravili piranska občina, portoroško letališče, Slovenska turistična organizacija, hrvaška turistična agencija Mediteran Adria in hotelirji s slovenske obale. Med njimi tudi hotel Kempinski, ki ga je konec minulega leta kupilo srbsko podjetje MK Group z Miodragom Kostićem na čelu. Na naša vprašanja, kaj na Obali imajo ogledano, so bili v MK Groupu precej redkobesedni, pravijo pa, da je turizem eden izmed njihovih strateških ciljev, v regiji vidijo tudi veliko potencialnih investicijskih možnosti. »Portorož ima ogromen potencial za nadaljnji razvoj in povečevanje števila turistov. Vidimo ga kot novi Cannes,« so povedali in dodali, da si želijo biti del »zgodbe o ustvarjanju novih priložnosti za rast te turistične destinacije, priljubljene tudi med Srbi«.

Po naših informacijah naj bi Kostić želel kupiti vsaj dva Istrabenzova hotela – Hotel Portorož in nedavno prenovljeni Hotel Slovenija – kar pomeni, da bi Kostić obvladoval tri najpomembnejše hotele v centru Portoroža. Mikajo ga tudi hotel Kempinski na hrvaški strani v Savudriji, ter portoroška marina in letališče.

Največji lastnik Aerodroma Portorož je trenutno Aerodrom Ljubljana, ki ima v lasti dobrih 30 odstotkov, okoli 29-odstotni delež pripada piranski občini, dobrih 15 odstotkov portoroškega aerodroma pa ima Istrabenz. Kostić naj bi se zanimal prav za Istrabenzov delež, vendar, kot kaže, ni edini. V piranski občini so nam namreč povedali, da so svetniki že sprejeli sklep o uveljavljanju predkupne pravice za nakup Istrabenzovega deleža portoroškega letališča, ker da je letališče bistvenega pomena za razvoj destinacije. Ob tem so dodali, da s Kostićem kot novim lastnikom hotela Kempinski odlično sodelujejo.

Boljša sezona kot lani

Da je slovenska obala med Srbi vse bolj priljubljena, kažejo tudi statistični podatki. Sicer so po številčnosti med tujci na osmem mestu, a jih je lani na naši obali dopustovalo trinajst odstotkov več kot pred dvema letoma. V primerjavi z letom 2014 se je lani najbolj povečalo število gostov iz Slovaške, Češke in Madžarske. Trenutno tri četrtine vseh hotelskih nočitev na Obali ustvarijo tujci, med njimi je največ Avstrijcev, Italijanov in Nemcev.

»Letošnja sezona se je dobro začela,« pravi Lea Šuligoj iz Turističnoinformacijskega centra Portorož. V prvi polovici letošnjega leta so v piranski občini našteli tri odstotke več hotelskih nočitev kot lani. »Zadovoljni smo tudi s povprečno zasedenostjo hotelov, saj je bila v juliju kar 90-odstotna,« je povedala Šuligojeva. Kot pravi, se pozimi turisti na slovensko obalo odpravljajo zaradi velnesa in kongresnega turizma, poleti pa jih privabljajo predvsem plaže. »Zanimajo jih tudi športne aktivnosti, izleti in ogledi znamenitosti v okolici,« je še dodala.