»Vse skupaj je doslej še neviden napad na integriteto športa in olimpijskih iger. Mednarodni olimpijski komite ne bo okleval, ko bo odločal o najstrožjih možnih ukrepih proti vpletenim,« je bil neizprosen predsednik MOK Thomas Bach, potem ko je ponedeljkovo poročilo Mednarodne protidopinške agencije (Wada) razkrilo, da so imeli ruski športniki pri izvajanju dopinških kršitev sistematično podporo države. A torkov uradni odziv krovne olimpijske organizacije na dopinško afero je dober dokaz, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

Jutri dan D za Ruse

Člani izvršnega odbora komiteja so namreč na včerajšnjem sestanku v Švici proti Rusiji sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Med drugim so jim prepovedali izvedbo mednarodnih športnih tekmovanj, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger leta 2019, ruskim funkcionarjem in članom ruskega ministrstva za šport, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju razkrili v poročilu Wade, pa MOK ne bo izdal akreditacij za igre v Riu.

Najpomembnejša odločitev o morebitni izključitvi Rusije z letošnjih poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru javnosti tako še vedno ostaja neznana. Pri komiteju so si za ta ukrep vzeli čas do jutri, v sporočilu za javnost pa obrazložili, da morajo vse pravne vidike morebitne prepovedi nastopanja ruske olimpijske reprezentance na igrah in možnost kršenja individualnih pravic ruskih športnikov še natančno preučiti. Obenem so še poudarili, da bodo pri tem upoštevali tudi odločitev Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani, ki bo jutri odločil o suspenzu ruskih atletov, olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks.

Končni epilog naj bi v prihodnjih mesecih dokončno dobilo tudi poglavje z zimskih olimpijskih iger v Sočiju izpred dveh let, saj so se pri Mok zaobljubili, da bodo znova opravili analize vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda, Mok pa bo glede na njene ugotovitve nato načrtovala nadaljnje ukrepe.

V Kremlju že padajo prve glave

Po objavljenem poročilu Wade je sicer ploščo obrnil tudi ruski politični vrh. Če so v Kremlju še pred časom vse obtožbe ostro zanikali in jih označil za neumne, neprepričljive in malo verjetne, so se v torek že zavezali k ostrim ukrepom. Ruski predsednik Vladimir Putin je hitro obljubil, da bo bodo sprožili lastno preiskavo in vse, ki jih poročilo Mednarodne protidopinške agencije bremeni sodelovanja, tudi suspendirali. »Suspenz bo trajal, dokler preiskava ne bo končana,« je napovedal ruski predsednik v uradni izjavi, a v isti sapi dodal, da bo od Wade zahteval podrobnejše in z dokazi podprte izsledke preiskave.

Prve glave so že začele padati, saj je ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev le nekaj ur po objavi poročila razrešil pomočnika ruskega ministra za šport Jurija Nagorniha, včeraj pa so bili suspendirani tudi ruski uradniki Natalija Šelanova, Irina Rodionova, Abak Abaljan in Aleksej Velikodni. Ob vsem tem je še najbolj zanimivo, da na svojem položaju zaenkrat ostaja minister za šport Vitalij Mutko, pa čeprav je Wada razkrila, da je nad dopinškim programom bdelo prav njegov resor.

Brazilci si iger ne želijo

Če bi se v celotni aferi upoštevale zgolj želje gostiteljev iger, pa bi slednji najraje videli, da v Rio de Janeiro ne bi nastopila prav nobena država. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da kar polovica Brazilcev manj kot tri tedne pred pričetkom nasprotuje gostovanju enega največjih športnih dogodkov na svetu. Številka je še enkrat višja kot pred tremi leti, vzroke zanjo pa gre poiskati v visokih organizacijskih stroških (12,3 milijarde dolarjev) in slabi gospodarski formi države, ki jo pestita recesija ter več kot 11-odstotna brezposelnost.